ARN 1994-4754

Säljarens produktansvar enligt 31 § konsumentköplagen (1990:932).

Säljarens produktansvar enligt 31 § konsumentköplagen (1990:932) . Avgörande 1995-04-12; 94-4754

I augusti 1994 köpte D bl.a. en liter oljefärg av bolaget. De inhandlade varorna levererades i en plastkasse som han ställde i sin bils bagageutrymme. När han efter fem minuter kom hem upptäckte han att drygt en halv liter färg hade läckt ut i bilens bagageutrymme. För att minimera skadans omfattning tömde han omedelbart bagageutrymmet och tog även ut den totalförstörda bagagerumsmattan. Därefter sanerade han bilen och de saker som hade legat i bagageutrymmet, varvid det par byxor som han hade på sig blev förstörda.

D yrkade skadestånd med 1 200 kr för bagagerumsmattan, 500 kr för övriga skador på bagageutrymmet och 500 kr för byxorna.

Bolaget invände att D hade fått färgburkar som varit korrekt tillslutna och täta.

Nämndens bedömning:

D har gjort gällande att skador har uppstått på hans egendom genom att locket till en oljefärgburk gått upp av sig självt. Bolaget har endast uppgivit att färgburken varit korrekt tillsluten och tät.

Det har inte kommit fram någonting som tyder på att D har öppnat burken eller annars handskats med denna på ett ovarsamt sätt. På grund härav finner nämnden det mera sannolikt att skadorna orsakats av burkens konstruktion eller därför att burken varit otillfredsställande försluten än av någon annan omständighet. Bolaget bör därför utge ersättning med 1 200 kr för bagagerumsmattan och 500 kr för övriga skador på bagageutrymmet.

Vad däremot gäller de förstörda byxorna anser nämnden att skadan inte är att hänföra till någon av de nyss angivna omständigheterna utan till ett förhållande på D:s sida. Rätt till ersättning i den delen föreligger därför inte.