ARN 1994-4827

Särskilt villkor att som gemensamt beställd resa räknas det deltagarantal som biljetterats på en och samma biljett har bedömts vara strängare än de allmänna resevillkoren och därför betraktats som oskäligt.

Särskilt villkor att som gemensamt beställd resa räknas det deltagarantal som biljetterats på en och samma biljett har bedömts vara strängare än de allmänna resevillkoren och därför betraktats som oskäligt. Avgörande 1995-02-28; 94-4827

E och G bokade en resa till Rhodos i september 1994. Bokningen för bägge gjordes av G per telefon. G diskuterade med försäljaren om hur sängarna i dubbelrummen var placerade men beställde två enkelrum för att inte nattsömnen skulle störas. G hade nyligen varit sjuk och hade fortfarande svår hosta. Försäljaren var således medveten om varför en ändring gjordes från ett dubbelrum till två enkelrum. Priset för resan var 2 720 kr per person.

G och E avbokade resan eftersom G blev akut sjuk. E fick då besked om att avbeställningskyddet inte gällde vid sjukdom hos medresenären om man inte delade rum och hon fick därför bara tillbaka 1 298 kr på sin resa. Enligt E skulle hon aldrig ha åkt ensam och det var därför bokningen skedde samtidigt och avbeställningsskydd tecknades.

Arrangören bestred yrkandet. Enligt bolagets särskilda resevillkor räknas som gemensamt beställd resa det deltagarantal som biljetteras på en och samma biljett, maximalt 5 personer. Resenärerna hade möjlighet att ta del av villkoren innan anmälningsavgiften betalades.

Nämnden bedömning:

Av de för resan gällande allmänna resevillkoren framgår att en resenär, som har träffat avtal om avbeställningsskydd, har rätt att avboka en resa vid akut sjukdom hos medresenären om det är oskäligt att resenären skall genomföra resan utan den andra personens sällskap.

Arrangören har som särskilt villkor angivit att som gemensamt beställd resa räknas det deltagarantal som biljetterats på samma biljett. Nämnden finner att detta villkor, som är strängare än de allmänna villkoren, måste betraktas som oskäligt. Nämnden bortser därför vid sin bedömning från detta villkor.

Av utredningen i ärendet framgår ostridigt att resenärerna har bokat resan gemensamt även om de har fått var sin bokningshandling. Nämnden finner vidare att det hade varit oskäligt att kräva att E skulle företa resan utan sitt resesällskap. Hennes yrkande skall därför bifallas.