ARN 1994-5078

Att tillfälligt använda sig av annans simbassäng för ett bad har inte ansetts innebära sådan rådighet över egendomen att denna kan anses "lånad" i den mening uttrycket används i hemförsäkrings villkor; ej heller har ett bruk under sådana omständigheter ansetts innebära att användaren på annat sätt tagit mer än helt tillfällig befattning med anläggningen.

Att tillfälligt använda sig av annans simbassäng för ett bad har inte ansetts innebära sådan rådighet över egendomen att denna kan anses "lånad" i den mening uttrycket används i hemförsäkringsvillkor; ej heller har ett bruk under sådana omständigheter ansetts innebära att användaren på annat sätt tagit mer än helt tillfällig befattning med anläggningen. Avgörande 1995-03-30; 94-5078

Under ett besök hos vänner skulle makarna E dra ifrån en elektriskt manövrerad täckningsanordning till en simbassäng. För att anordningen därvid inte skulle skadas, fordrades att en rengöringsapparat först stängdes av. Rengöringsapparaten blev emellertid inte avstängd. Skador uppkom därför på simbassängen och täckningsanordningen.

Makarna E yrkade att skadan skulle omfattas av ansvarsmomentet i deras hemförsäkring.

Försäkringsbolaget, som bestred yrkandet, anförde att skadan hade sin grund i en olyckshändelse, samt att, då makarna E lånat simbassängen, och i vart fall tagit mer än helt tillfällig befattning med densamma, skadan var undantagen från försäkringen. Nämndens bedömning:

Skadeförloppet visar att makarna E inte haft tillräckliga kunskaper om hur täckningsanordningen och bassängens kringutrustning i övrigt fungerade. Mot denna bakgrund har de förfarit vårdslöst när de via manöverpanelen satte igång maskineriet utan att dessförinnan ha tagit del av några skötselanvisningar eller på annat sätt skaffat sig nödig information om vad de skulle tänka på och hur de skulle gå tillväga. Genom sitt handlande, som förosakat skador på bassängen, har de ådragit sig ersättningsskyldighet mot dess ägare.

Från ansvarighetsförsäkringens skydd har i villkoren undantagits fall då försäkringstagaren skadat egendom som han hyrt, lånat, bearbetat, reparerat eller på annat sätt tagit mer än helt tillfällig befattning med.

Att tillfälligt använda sig av grannens eller någon annans simbassäng för ett bad innebär inte sådan rådighet över egendomen att denna kan anses "lånad" i den mening uttrycket används i villkorens undantagsbestämmelse. Ej heller innefattar ett bruk under sådana omständigheter att användaren på annat sätt tagit mer än helt tillfällig befattning med anläggningen, allrahelst som manövrerandet av utrustningen för den insatte får anses vara av helt okvalificerat slag.

Eftersom skadehändelsen sålunda inte är undantagen från skyddet enligt försäkringens ansvarsmoment bör försäkringsbolaget utge ersättning för den skada makarna E förorsakat.