ARN 1994-5327

Ett villkor som begränsar säljarens garantiansvar när köparen tecknar ett visst försäkringsskydd har ansetts inte vara förenligt med de intentioner som legat bakom regleringen i 21 § konsumentköplagen.

Ett villkor som begränsar säljarens garantiansvar när köparen tecknar ett visst försäkringsskydd har ansetts inte vara förenligt med de intentioner som legat bakom regleringen i 21 § konsumentköplagen . Avgörande 1995-04-21; 94-5327

J köpte med s.k MRF-garanti en begagnad Chevrolet. Under garantitiden uppstod ett fel på bilens motor. Säljaren, bilbolaget, vägrade att svara för reparationskostnaden med hänvisning till att det var fråga om ett fel som omfattades av J:s maskinskadeförsäkring och att garantin inte gällde sådana fel. Det försäkringsbolag hos vilket J tecknat maskinskadeförsäkringen vägrade också att svara för reparationskostnaden med hänvisning till att försäkringen inte gällde för för sådana fel som omfattas av en garanti. J yrkade att antingen bilbolaget eller försäkringsbolaget skulle svara för reparationskostnaden.

Bilbolaget medgav att ersätta J för maskinskadeförsäkringens självrisk, men bestred yrkandet i övrigt. Bolaget menade att detta var den ersättning som enligt garantivillkoren skulle utgå när ett fel som omfattas av garantin även omfattas av en maskinskadeförsäkring.

Försäkringsbolaget bestred yrkandet och menade bl.a. att det av bilbolaget åberopade garantivillkoret inte var förenligt med konsumentköplagens bestämmelser.

Nämndens bedömning:

Av utredningen framgår att bilbolaget vid köpet lämnat s.k. MRF-garanti på bilen. Av villkoren för denna garanti framgår under rubriken "Giltighet" att "om bilen är maskinskadeförsäkrad gäller inte garantin för skada eller fel på komponenter som omfattas av försäkringen" samt under rubriken "Säljföretagets ansvar" att "om bilen är maskinskadeförsäkrad ersätter säljföretaget köparen för kostnaden för en normal självrisk för skador som omfattas av försäkringen och som skulle ha täckts av säljföretagets garanti, om försäkring inte funnits". Vidare framgår av utredningen att J hos försäkringsbolaget tecknat en försäkring, omfattande bl.a. maskinskada, för bilen. Av de allmänna villkoren för denna försäkring framgår att försäkringen inte gäller "för skada som leverantör eller annan ansvarar för enligt garanti eller liknande åtagande". Av villkoren för maskinskadeförsäkringen framgår att försäkringsbolaget inte ersätter "skada eller fel, som /.../ täcks av garanti eller annat åtagande".

Nämnden prövar tvisten från utgångspunkten att det fel som orsakat motorskadan inte förelegat redan då J köpte bilen och att bilbolaget därmed inte är köprättsligt ansvarigt för felet eller den av felet följande skadan (mot bakgrund av att skadan uppträdde kort tid efter köpet är dock det antagandet långt ifrån självklart). Fråga uppstår då, med hänsyn till de sinsemellan oförenliga villkoren i MRF-garantin och maskinskadeförsäkringen, om felet och den därav följande skadan omfattas av garantin eller försäkringen.

Enligt nämndens mening måste utgångspunkten för en bedömning av situationen vara att säljaren, bilbolaget, har lämnat en garanti som utvidgar det köprättsliga ansvar som man som säljare alltid bär. Från detta har man gjort ett undantag som innebär att man inte ansvarar för fel eller skador till den del dessa täcks av en maskinskadeförsäkring. Då maskinskadeförsäkringens villkor emellertid undantar just situationen att felet eller skadan omfattas av en garanti från de

fall då ersättning utgår ur försäkringen måste man enligt nämndens mening återgå till det i förhållande till maskinskadeförsäkringen primära åtagandet, garantin, och konstatera att felet och skadan inte omfattas av den föreliggande maskinskadeförsäkringen. Man kan då konstatera att garantin i enlighet med sin lydelse täcker det inträffade.

För detta synsätt talar också att det i garantin uppställda undantaget för försäkring inte avser vare sig en viss egenskap hos bilen eller en på något sätt angiven fysisk del av bilen, utan utgör en begränsning av ansvaret endast då köparen tecknat ett visst försäkringsskydd. Ett sådant villkor kan, enligt nämndens mening, inte anses förenligt med de intentioner som legat bakom regleringen i 21 § konsumentköplagen, som behandlar situationen att säljaren genom en garanti eller liknande utfästelse åtagit sig att under en viss tid svara för funktionsdugligheten hos varan eller en del därav (jfr prop. 1989/90:89 s. 110 f).

På grund av det sagda finner nämnden att bilbolaget bör avhjälpa felen på motorn på J:s bil inom ramen för MRF-garantin.