ARN 1994-5474

Fråga om säljares undersökningsplikt av inbytesvara.

Fråga om säljares undersökningsplikt av inbytesvara. Avgörande 1995-04-21; 94-5474

I september 1994 beställde P en ny Opel. Som inbyte skulle P lämna sin gamla Opel och man avtalade om ett pris på denna. Den nya bilen skulle levereras i månadsskiftet november - december. I oktober visade sig ett fel på inbytesbilen. Säljaren menade att P skulle svara för reparationskostnaden samt uppgav att man annars skulle omvärdera inbytesbilen i enlighet med leveransbestäm-melserna, och då sänka priset på denna. P menade att felet hade funnits redan då avtalet ingicks och att säljaren, som värderat inbytesbilen efter en mycket ytlig undersökning, därför skulle svara för reparationskostnaden. P åtgärdade emellertid själv felet. Han yrkade ersättning för kostnaden för material och eget arbete.

Säljaren bestred yrkandet och tillade att man enligt leverans-bestämmelserna kunde begära omvärdering av inbytesbilen om den vid leveransen till säljaren var i påtagligt annorlunda skick än vid värderingstillfället.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Av utredningen framgår att inbytesbilens skick försämrats under tiden från det att värderingen skedde och avtalet ingicks till dess leverans av den nya bilen skulle ske. För den försämring som skett under denna tid svarar P i enlighet med leverans-bestämmelsernas 5 p. 2 st. Nämnden finner emellertid utrett att bilen varit felaktig redan vid värderingstillfället. Bolaget, som uppenbart eftersatt sin undersökningsplikt, bör därför ersätta P hans kostnader för reparation av bilen till den del dessa avser en förbättring av bilen jämfört med dess skick vid värderingstillfället.