ARN 1994-5504

Försäkringstagare som i en sporthall lämnat väska med dyrbart armbandsur utan tillsyn har visat bristande aktsamhet. Med hän visning till nämndens praxis ansågs att försäkringsersättningen inte kunde sättas ned med mer än 25 procent av den ersättning som annars skulle ha utgått på grund av skadan.

Försäkringstagare som i en sporthall lämnat väska med dyrbart armbandsur utan tillsyn har visat bristande aktsamhet. Med hänvisning till nämndens praxis ansågs att försäkringsersättningen inte kunde sättas ned med mer än 25 procent av den ersättning som annars skulle ha utgått på grund av skadan. Avgörande 1995-03-27; 94-5504

K hade lämnat ett dyrbart armbandsur i omklädningsrummet i en sporthall under den tid han duschade i ett angränsande utrymme. Väskan där uret fanns blev stulen. Försäkringsbolaget ersatte K för stölden, men gjorde avdrag med 30 procent för bristande aktsamhet.

K yrkade att avdraget skulle bestämmas lägre än vad försäkringsbolaget gjort.

Försäkringsbolaget bestred yrkandet under hänvisning till att avdraget stod i överensstämmelse med praxis i liknande fall.

Nämndens bedömning:

I likhet med försäkringsbolaget finner nämnden att K, genom att lämna väskan med det dyrbara armbandsuret utan tillsyn i omklädningsrummet under den tid han duschade, visat bristande aktsamhet. Försäkringsersättningen skall med hänsyn härtill sättas ned med visst belopp. Enligt nämndens praxis bör i fall som det förevarande, nedsättningen dock begränsas till 25 procent av den ersättning som annars skulle ha utgått på grund av skadan. K är därför berättigad till viss ytterligare ersättning för skadan.