ARN 1995-0185

Fråga om aktsamhetskravet när försäkringstagare vid akut sjukdomstillstånd lämnat handbagage på flygplan utan uppsikt.

Fråga om aktsamhetskravet när försäkringstagare vid akut sjukdomstillstånd lämnat handbagage på flygplan utan uppsikt. Avgörande 1995-04-11; 95-0185

G hade tillsammans med sina barn, 5 och 9 år, varit på besök i Iran. När flygplanet skulle mellanlanda i Paris fick hon ont i hjärtat och andningssvårigheter. Hon fick syrgas av personalen. Vid landningen mådde hon illa och hade kvävningskänslor och togs sig därför snabbt ut ur planet; barnen fick troligen hjälp av personalen att ta sig ut. När hon efter en liten stund kvicknade till i vänthallen, saknade hon en väska som hon hade haft som handbagage och som innehöll bl.a. en två år gammal videokamera. Man letade omedelbart i flygplanet, men utan resultat. Hon gjorde då en polisanmälan på flygplatsen i Paris.

G åberopade en köptrygghetsförsäkring och yrkade ersättning för förlusten av videokameran.

Försäkringsbolaget har hänvisat till försäkringsvillkoren. Med stöld avses i villkorsmässig mening inbrott i låst utrymme eller stöld från annan plats om den försäkrade haft varan under ständig uppsikt och i sin omedelbara närhet. Videokameran har lämnats utan uppsikt i åtminstone 10 minuter. G har ej haft varan under ständig uppsikt och ersättning skall därför ej utges genom försäkringen.

Nämndens bedömning:

Enligt försäkringsvillkoren gäller försäkringen för den vara som anges i köpehandlingen. Det får anses visat att G var ägare av varan. Försäkringen gäller alltså för henne.

I villkoren anges vidare att med "stöld" avses inbrott i låst utrymme eller stöld från annan plats om den försäkrade haft varan under ständig uppsikt och i omedelbar närhet. Denna bestämmelse i villkoren skall enligt nämnden betraktas som ett aktsamhetskrav. Om ett aktsamhetskrav inte har uppfyllts, kan ersättningen sättas ned. Med hänsyn till omständigheterna i detta fall - videokameran lämnades utan uppsikt under relativt kort tid, c:a 10 minuter, på grund av att G blev akut sjuk - bör full ersättning utges utan någon nedsättning.