ARN 1995-0614

När en säljare inte upplyst om att en skinnkappa var känslig för regn har kappan bedömts vara felaktig och felet ansetts vara väsentligt för köparen.

När en säljare inte upplyst om att en skinnkappa var känslig för regn har kappan bedömts vara felaktig och felet ansetts vara väsentligt för köparen. Avgörande 1995-04-24; 95-0614

I december 1994 köpte M en stentvättad nappaskinnkappa för 2 995 kr. Vid köpet hade M frågat säljaren om kappan tålde regn och snö och hade fått till svar att det inte var något att oroa sig för. När kappan senare användes i snöväder blev det fläckar på skinnet. Hon borstade kappan med mjuk borste men fläckarna gick inte bort. M klagade hos säljaren som ville smörja in kappan med balsam. Säljaren visade M en annan kappa som hade åtgärdats, men M ansåg att det resultatet var dåligt och godtog inte erbjudandet. Säljaren rekommenderade också M att duscha kappan för att få bort fläckarna. M ansåg att säljaren vid köpet borde ha informerat henne om kappans känslighet mot väta. M yrkade att få byta kappan eller häva köpet.

Säljbolaget anförde i sitt svar till nämnden att kappan var felfri. Den hade tillverkats av mycket mjuk two-tone kalvnappa och stentvättats. Skinnet var därför aningen känsligt för regndroppar. Fläckarna kunde man borsta bort med en mjuk klädborste. Behandling med skinnbalsam skulle göra att skinnet blev fullständigt vattenavstötande som en oily calfnappa. Säljbolaget erbjöd att behandla kappan enligt köparens önskemål så att skinnkappan skulle ha antingen den ena eller den andra egenskapen.

Nämndens bedömning:

Enligt nämndens mening borde säljaren ha upplyst köparen om att kappan var känslig för regn. Eftersom detta inte har skett, skall kappan anses felaktig. Felet är väsentligt för köparen. Hon har därför rätt att häva köpet.