ARN 1995-1365

Köp av skinnsko. Bristande materialkvalitet har berättigat köparen att häva köpet; även fråga om avdrag för nytta.

Köp av skinnsko. Bristande materialkvalitet har berättigat köparen att häva köpet; även fråga om avdrag för nytta. Avgörande 1995-05-15; 95-1365

S köpte i november 1994 ett par kängor i skinn för 1 895 kr. I februari 1995 upptäckte hon början till ett hål på ena kängans utsida. S ansåg att en känga till det pris hon hade betalat bör ha större hållbarhet än som varit fallet. S klagade hos säljaren men klagomålet avvisades. S yrkade hävning av köpet.

Säljbolaget bestred yrkandet och påstod att skadan hade uppkommit genom någon form av yttre åverkan. Bolaget hade rådfrågat sin skomakare som var av samma uppfattning.

Nämndens bedömning:

Nämnden har granskat kängorna och har därvid konstaterat den påtalade skadan på skinnet. Enligt nämndens bedömning talar övervägande skäl för att denna är att hänföra till bristande kvalitet hos skinnet på det skadade stället. Kängorna måste därför anses felaktiga. Felet är väsentligt för S och hon bör således ha rätt att häva köpet. Med hänsyn till kängornas kondition i övrigt bör hon få tillbaka skäliga 900 kr av vad hon har betalat.