ARN 1995-2105

Fråga om tvätteri borde ha reserverat sig skriftligt för tvättresultatet av skinnjacka med skötselråd F.

Fråga om tvätteri borde ha reserverat sig skriftligt för tvättresultatet av skinnjacka med skötselråd F. Avgörande 1995-06-26; 95-2105

Y lämnade i mars 1995 in en skinnjacka för tvätt. Jackan, som hon hade fått i present hösten 1991, var skötselmärkt kemtvätt F och hade inte tvättats tidigare. Vid inlämningen talade tvätteriet om för Y att vätskan för F-märkta plagg var förbjuden att användas efter den 1 januari 1995, men en likvärdig vätska skulle användas. Enligt tvätteriet kunde färgen på jackan bli något ljusare men det fanns inte någon risk för att jackan skulle bli rosafärgad eller flammig. Skinnet kom dock att klibba ihop och på grund härav har färgen blivit flammig.

Y yrkade ersättning för jackan med 4 000 kr.

Tvätteriet anförde i sitt svar till nämnden att skinnjackan hade tvättats i perkloretylen eftersom Fvätskan var förbjuden. Vid inlämningen upplystes kunden om att jackan skulle tvättas i P-vätska. Kunden godkände denna metod och tvätteriet ansåg sig därmed vara befriad från ansvar för tvättresultatet.

Nämndens bedömning:

Nämnden har granskat skinnjackan och konstaterat de påtalade skadorna på skinnet. Enligt nämndens bedömning talar övervägande skäl för att dessa skador har sin grund i den behandling som jackan har genomgått hos tvätteriet.

Jackan är skötselmärkt med F. Tvätteriet borde med sin fackkunskap ha insett riskerna vid tvätt med perkloretylen och reserverat sig skriftligt för tvättresultatet på sådant sätt som branschens leveransvillkor rekommenderar. Eftersom detta inte har skett bör tvätteriet utge ersättning motsvarande jackans värde vid inlämningen till tvätt. Ersättningen kan skäligen bestämmas till 2 000 kr.