ARN 1995-2127

Att en bank i vissa fall kan medge avsteg från sina villkor avseende aktiehandel, har inte ansetts innebära att banken varit skyldig att avvika från villkoren eller upplysa kunden om att en sådan avvikelse i vissa fall kan göras.

Att en bank i vissa fall kan medge avsteg från sina villkor avseende aktiehandel, har inte ansetts innebära att banken varit skyldig att avvika från villkoren eller upplysa kunden om att en sådan avvikelse i vissa fall kan göras. Avgörande 1995-09-27; 95-2127

L köpte den 17 februari 1994 en post aktier. Tre dagar senare, den 20 februari, lämnade han per telefon en säljorder till Banken avseende aktieposten men fick då besked om att uppdraget kunde utföras först den 22 februari, likviddagen. Den 21 februari fick L veta att aktieposten skulle bli föremål för tvångsinlösen; han sålde senare aktieposten med förlust. Först därefter fick L veta att det hade varit möjligt för Banken att, med avsteg från de bestämmelser som tillämpas av Banken, utföra uppdraget redan den 20 februari. Om Banken utfört uppdraget den 20 februari, hade L undgått förlusten. L yrkade att Banken skulle utge skadestånd till honom.

Banken, som bestred yrkandet, anförde att uppdraget utförts i enlighet med bankens bestämmelser härom, att banken inte haft skyldighet att upplysa L om att banken i vissa fall kunde medge avvikelse från bestämmelserna, samt att L inte lidit någon ersättningsbar skada.

Nämndens bedömning:

Det kan konstateras, att Banken har ställt upp vissa villkor för hur aktiehandel med bankens medverkan skall bedrivas. Av utredningen framgår inte annat än att Banken har tillämpat dessa villkor i sitt affärsförhållande till L; att Banken i visst fall kan medge avsteg från villkoren, innebär inte att banken varit skyldig att avvika från villkoren, eller att upplysa L om att en sådan avvikelse i vissa fall kan göras. Utredningen ger dessutom vid handen, att parterna överenskommit om att försälja aktierna den 22 februari 1994 eller likviddagen. På grund av det anförda, skall L:s yrkande lämnas utan bifall.