ARN 1995-2824

Försäkringsbolag har ansetts bundet av det beslut om ersättning som lämnats av bolagets ombud till försäkringstagaren.

Försäkringsbolag har ansetts bundet av det beslut om ersättning som lämnats av bolagets ombud till försäkringstagaren. Avgörande 1995-10-24; 95-2824

Under P:s semestervistelse i utlandet blev han bestulen på föremål, bl.a. en skinnjacka, som han lämnat i en parkerad hyrbil. P anmälde skadan till Försäkringsbolagets ombud på resmålet, som ersatte P för återanskaffningskostnaden. Efter hemkomsten meddelade Försäkringsbolaget att skadan inte var ersättningsbar ur försäkringen, eftersom fråga varit om en jacka av skinn. Bolaget avräknade därefter ersättningen för jackan mot ersättningen för P:s öviga skador.

P yrkade att Försäkringsbolaget skulle utge ersättning för skinnjackan.

Försäkringsbolaget, som bestred yrkandet, anförde att P inte informerat bolagets ombud om att det varit fråga om en jacka av skinn samt att den av ombudet lämnade ersättningen skulle ses endast som ett förskott och att slutreglering av skadan skulle ske först sedan P återkommit till Sverige.

Nämndens bedömning:

I ärendet är fråga om Försäkringsbolaget kan anses bundet av den utfästelse om ersättning som lämnats av bolagets ombud på det resmål där skadan inträffade. Det kan konstateras, att P inte lämnat någon oriktig uppgift till ombudet. Såvitt framgår av utredningen, har P inte heller medvetet förtigit någon uppgift för ombudet. Ombudet har, utan någon närmare utredning av ersättningsfrågan, förklarat att jackan kunnat ersättas ur försäkringen. Det kan inte anses rimligt att en försäkringstagare skall ha att förutsätta, att ett skaderegleringslöfte kan komma att återtas till följd av att försäkringsgivaren underlåter att företa den utredning, som erfordras för en riktig bedömning av ersättningsfrågan. Om ett ombud i visst fall skulle anse sig förhindrad att helt eller delvis bedöma ersättningsfrågan, torde det ankomma ombudet, att informera försäkringstagaren om detta förhållande. Försäkringsbolaget får därför anses bundet av det beslut om ersättning som lämnats av bolagets ombud till P. Bolaget bör således ersätta skinnjackan.