ARN 1995-3009

I ett kreditavtal har inte någon räntesats angivits. Kreditgivaren har vid sådant förhållande inte ansetts äga rätt att debitera räntekostnad.

I ett kreditavtal har inte någon räntesats angivits. Kreditgivaren har vid sådant förhållande inte ansetts äga rätt att debitera räntekostnad. Avgörande 1995-10-17; 95-3009

L inhandlade i februari 1991 en tv-mottagare på kredit. Krediten om 9 990 kr var upplagd på 48 månader. Vid utgången av kredittiden, återstod enligt kreditgivaren 3 000 kr att betala. I skuldebrevet hade varken angivits till vilken räntesats krediten var meddelad, den effektiva årsräntan eller kreditens månadskostnad; av kreditvillkoren framgick dock att eventuella ränteförändringar skulle påverka kreditens månadskostnad. L hade under kredittiden betalat ett fast belopp om 312 kr varje månad. L yrkade att kreditgivaren skulle återbetala till henne vad hon efter utgången av kredittiden hade erlagt till denne på grund av krediten.

Kreditgivaren bestred yrkandet och åberopade som grund härför att återbetalningstiden, till följd av räntehöjningar, kommit att bli längre än 48 månader.

Nämndens bedömning:

Av det kreditavtal som reglerar förhållandet mellan kreditgivaren och L, framgår att kreditbeloppet är 9 990 kr och att återbetalningstiden uppgår till 48 månader. Varken räntesats eller månadsavgift har angivits i avtalet. Krediten löper således enligt avtalet utan ränta. Någon rätt för kreditgivaren att debitera L räntekostnad, föreligger vid sådant förhållande inte. L, som under kredittiden har erlagt räntekostnader, får anses ha presterat utöver vad avtalet har ålagt henne. På grund härav, måste krediten anses till fullo återbetald på 48 månader. Kreditgivaren bör därför återbetala till L vad hon efter utgången av kredittiden har erlagt till bolaget.