ARN 1995-3607

Reseförsäkring för innehavare av betalkort har ansetts gälla även om resan har betalats med medresenärs betalkort.

Reseförsäkring för innehavare av betalkort har ansetts gälla även om resan har betalats med medresenärs betalkort. Avgörande 1995-12-15; 95-3607

K:s mor, som innehade ett Visakort, gjorde en resa tillsammans med en väninna. Väninnan betalade de bådas resa med sitt Visakort. Till Visakortet var knutet en s.k. kompletterande kapitalbelopps- och förseningsförsäkring. Enligt villkoren gällde försäkringen för innehavare av Visakort under resa som i förväg till minst hälften hade betalats med Visakort. Under resan förolyckades såväl K:s mor som väninnan.

K yrkade att Försäkringsbolaget skulle utge ersättning i form av dödsfallskapital ur försäkringen.

Försäkringsbolaget, som bestred yrkandet, anförde att K:s mor inte omfattades av försäkringen eftersom hon inte betalat resan med sitt eget Visakortet.

Nämndens bedömning.

Av de aktuella villkoren finner nämnden inte annat framgå än att försäkringen gäller för innehavare av Visakort under resa som i förväg till minst hälften har betalats med Visakort. Det är ostridigt att K:s mor var innehavare av Visakort och att hennes resa till fullo betalats med Visakort. På grund härav skall enligt nämndens mening försäkringen gälla också för henne. Vid sådana förhållanden är K och de övriga förmånstagare som kan finnas berättigade till dödsfallskapital ur försäkringen.