ARN 1995-4192

En trafikskolas erbjudande om bl.a. två gratis körlektioner har - även om erbjudandet riktats till en obestämd krets mottagare - ansetts utgöra ett anbud i avtalsrättslig mening.

En trafikskolas erbjudande om bl.a. två gratis körlektioner har -även om erbjudandet riktats till en obestämd krets mottagare - ansetts utgöra ett anbud i avtalsrättslig mening. Avgörande 1995-12-22; 95-4192

B hade som medlem i en idrottsförening ett kort som gav honom rabatt på köp av varor och tjänster hos ett antal företag på orten. Bl.a. lämnade en trafikskola 50 procents rabatt på teorilektioner och man fick då två körlektioner gratis. Erbjudandet gällde t.o.m. den 15 april och han anmälde sig till utbildningen den 3 april 1995 och betalade 550 kr. Han valde att först ta teorilektionerna. När han senare i april månad skulle ta körlektionerna krävde körskolan honom på betalning för två lektioner á 240 kr, vilket han betalade. Han yrkade återbetalning av 550 kr och gjorde dessutom gällande att teorilektionerna varit bristfälliga.

Trafikskolan bestred yrkandet. När B skulle ta körlektionerna var dessa slutsålda och han sattes upp på en kölista för det fall någon skulle lämna återbud. Så blev dock inte fallet. B tog körlektioner den 28 april och den 10 maj.

Nämndens bedömning:

Trafikskolans erbjudande om två gratis körlektioner och rabatt på teorilektioner får - även om erbjudandet har riktats till en obestämd krets mottagare - anses utgöra ett anbud vilket har accepterats av B vid hans besök på skolan den 3 april 1995. Trafikskolan är således bundet av anbudet och har inte gjort något förbehåll för slutförsäljning etc. vad gäller de aktuella tjänsterna. Till följd härav har B, som utnyttjat erbjudandet inom rätt tid, varit berättigad att erhålla de två kostnadsfria körlektionerna. Eftersom han inte erbjudits dessa bör han ha rätt att återfå vad han betalat för körlektionerna, dvs. 2 x 240 kr.

Vad gäller B:s synpunkter på teorilektionerna prövar nämnden inte kvaliteten på meddelad undervisning och tar därför inte upp hans anspråk i det avseendet.