ARN 1995-4497

Fråga om ändrade avtalsvillkor före avresan (11 och 12 § lagen /1992:1672/ om paketresor).

Fråga om ändrade avtalsvillkor före avresan (11 och 12 § lagen /1992:1672/ om paketresor). Avgörande 1995-12-23; 95-4497

M och hans medresenär köpte en paketresa till Rimini. Tre dagar efter bokningen meddelade researrangören att restiderna både på ut- och hemresan hade ändrats. Enligt researrangören berodde ändringen på omläggning av flygtrafiken. Resenärerna ansåg att den nya tidtabellen var väsentligt sämre och krävde därför före avresan att researrangören skulle kompensera dem med 800 kr.

Researrangören bestred yrkandet och hänvisade till sina särskilda resevillkor. Enligt dessa villkor var de vid avtalet angivna avgångstiderna preliminära och definitiv avresetid meddelades senast 14 dagar före avresan. Om den definitiva restiden i en riktning avvek mer än 8 timmar från den preliminära var resenären berättigad att häva avtalet enligt de särskilda villkoren.

Researrangören hade meddelat M och hans medresenär om de ändrade tiderna 17 dagar före avresan. Ändringen av restiderna var 4 timmar 50 minuter i vardera riktningen.

Nämndens bedömning:

Enligt 11 § lagen om paketresor får avtalsvillkor ändras till resenärens nackdel endast om det framgår tydligt av avtalet att detta får ske. Av utredningen i ärendet framgår att M och hans medresenär hade tillgång till researrangörens broschyr vid bokningen. Av bolagets särskilda villkor framgår att de definitiva restiderna meddelas senast 14 dagar före avresan. Resenären har enligt 12 § lagen rätt att frånträda avtalet, om avtalsvillkoren ändras enligt 11 § och ändringen är väsentligt till resenärens nackdel. Researrangören har lämnat meddelande om ändringen inom den ovan nämnda tidsgränsen. M och hans medresenär har inte ens påstått att de har velat frånträda avtalet. Såvitt framgår av utredningen har de inte heller drabbats av några kostnader till följd av de ändrade restiderna. Enligt nämndens mening är tidtabellsändringen inte heller så omfattande att den av denna anledning skulle berättiga resenärerna till prisavdrag. Resenärernas yrkande kan således inte bifallas.