ARN 1996-3072

Fråga om anspråk mot näringsidkare i tidigare säljled sedan säljaren av en felaktig vara gått i konkurs (46 § konsumentköplagen).

Fråga om anspråk mot näringsidkare i tidigare säljled sedan säljaren av en felaktig vara gått i konkurs ( 46 § konsumentköplagen ). Avgörande 1997-01-10; 1996-3072

E köpte i september 1995 en rock för 3 995 kr som var skötselmärkt vattentvätt 40 grader och kemtvätt P. I april 1996 lämnade han in rocken för tvätt. Han överlät till tvätteriet att bedöma hur rocken skulle tvättas. Efter tvätten var rockens foder helt fördärvat - det hade smält E yrkade hos nämnden ersättning för rocken med 3 995 kr.

Eftersom säljaren av rocken gått i konkurs inhämtade nämnden svaromål, förutom från tvätteriet, även från leverantören.

Tvätteriet bestred yrkandet och anförde att rocken hade kemtvättats enligt skötselmärkningen.

Leverantören, som bestred yrkandet, uppgav att bolaget hade låtit tvätta ett antal rockar utan att något foder hade blivit förstört. Leverantören ansåg att rocken hade blivit felbehandlad hos tvätteriet.

Nämndens bedömning:

Nämnden har granskat rocken och konstaterat den påtalade skadan på fodret i rocken. Såvitt framkommit har rocken inte utsatts för någon felaktig eller ovarsam behandling av tvätteriet. Den synes i stället ha kemtvättats enligt skötselmärkningen. Enligt nämndens bedömning talar övervägande skäl i stället för att skadan har uppkommit till följd av att materialet i fråga inte har tålt att kemtvättas så som skötselrådet rekommenderar. Detta är något som säljföretaget bör svara för.

Enligt 46 § konsumentköplagen kan en köpare rikta anspråk på grund av fel på en vara mot en näringsidkare i tidigare säljled om säljaren är på obestånd, har upphört med sin verksamhet eller inte kan anträffas.

Omständigheterna är sådana att E bör ha rätt att rikta anspråk mot leverantören. Felet på rocken är väsentligt. E bör därför ha rätt att få rocken utbytt till en ny likvärdig rock i samma prisklass eller om han så önskar erhålla ersättning för rocken. Han kan dock inte få mer i ersättning av leverantören än vad denne skulle ha varit skyldig att ersätta säljaren med. Leverantören uppger att rocken har sålts till detaljisten för 1 540 kr + moms, dvs. 1 925 kr. Det är denna summa som E bör ha rätt att få i ersättning av leverantören.