ARN 1996-4578

En konsument har vid provkörning av en bil orsakat skador på bilen. Fråga om storleken på den ersättning konsumenten skall betala för skadorna.

En konsument har vid provkörning av en bil orsakat skador på bilen. Fråga om storleken på den ersättning konsumenten skall betala för skadorna. Avgörande 1997-02-04; 1996-4578

I juni 1996 besökte K en bilfirma och provkörde där en ny bil. Under provkörningen skadades bilen. Bilfirman krävde K på ersättning för självrisk med 5 000 kr. K betalade dock endast 2 000 kr, eftersom han ansåg att detta belopp motsvarade en normal självrisk. K yrkade hos nämnden att bolaget skulle avskriva sin återstående fordran och anförde att självrisken var onormalt hög och att han inte före provkörningen hade fått någon information om självriskens storlek.

Bilfirman bestred yrkandet och anförde att självrisken inte var onormalt hög, eftersom det var den självrisk som gällde enligt bilens vagnskadegaranti.

Nämndens bedömning:

Enligt nämndens praxis är en konsuments ansvar för skador på en bil som denne lånat av en näringsidkare, t.ex. för provkörning, begränsat till ett belopp motsvarande en för konsumenten normal självrisk, oavsett vilken självrisk näringsidkaren drabbas av, om konsumenten inte före provkörningen upplysts om självriskens storlek.

Av utredningen framgår att den självrisk som drabbat bilfirman är den som gäller för den med bilen följande vagnskadegarantin. Självrisken är således densamma som den som skulle ha drabbat en konsument som var ägare till bilen. Enligt nämndens mening måste självriskens storlek därmed anses vara normal. K:s yrkande kan därför inte bifallas.