ARN 1996-4697

En hotellägare som i sin prislista reserverat sig för eventuella prisförändringar har inte ansetts berättigad att, med åberopande av rerservationen, utan särskild överenskommelse ta ut ett högre pris för en särskild helg som man redan vid tiden för prislistans framställande hade bestämt skulle vara dyrare.

En hotellägare som i sin prislista reserverat sig för eventuella prisförändringar har inte ansetts berättigad att, med åberopande av rerservationen, utan särskild överenskommelse ta ut ett högre pris för en särskild helg som man redan vid tiden för prislistans framställande hade bestämt skulle vara dyrare. Avgörande 1997-01-20; 1996-4697

S bokade ett hotellrum för sig och sin familj under två nätter i augusti 1996. Enligt prislistan var priset 610 kr per natt. Vid bokningen meddelade hotellet att priset enligt prislistan gällde. När S checkade ut efter två dygn blev han debiterad 890 kr per natt. Det var marknad i staden under helgen och hotellägaren gjorde gällande att man därför kunde ta ut vilket pris som helst. S yrkade prisavdrag med 560 kr, motsvarande mellanskillnaden mellan avtalat och debiterat pris.

Hotellet invände att man inte utlovat det pris S ansåg sig ha blivit lovad. Priset för den aktuella helgen fastställdes redan 1995. I prislistan hade gjorts en reservation för eventuella prisförändringar.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Hotellet har till stöd för sin rätt att ta ut det högre rumspriset hänvisat till den reservation för eventuella prisförändringar som gjorts i prislistan. Samtidigt har dock hotellet uppgett att priset för den aktuella helgen bestämdes redan innan prislistan framställdes. Eftersom så är fallest kan den angivna reservationen inte rimligen avse priset för den aktuella helgen. En reservation för prisförändringar kan enligt nämndens mening nämligen bara avse sådana priset som ännu inte har bestämts.

Hotellet har inte visat att det träffats någon överenskommelse om att S ändå skulle betala det högre priset. Hotellet har mot denna bakgrund inte haft rätt att debitera S mer än 610 kr per natt. Hotellet bör återbetala vad han betalat därutöver.