ARN 1996-5991

Ett bristfälligt skötselråd i ett barnplagg har medfört att nämnden ansett konsumenten berättigad att häva köpet och säljaren skyldig att utge ersättning för skadad tvätt.

Ett bristfälligt skötselråd i ett barnplagg har medfört att nämnden ansett konsumenten berättigad att häva köpet och säljaren skyldig att utge ersättning för skadad tvätt. Avgörande 1997-06-02; 1996-5991

S köpte en joggingdress för barn i oktober 1996 för 49 kr 95 öre. Av skötselrådet framgick att plagget skulle tvättas i 60 och att mörka färger skulle tvättas separat. Eftersom plagget var gult tvättade hon det tillsammans med plagg i andra pastellfärger. Dressen färgade av sig så att hela tvätten blev mer eller mindre gul. Trots att hon försökte bleka de övriga plaggen försvann inte den gula färgen. S yrkade hävning av köpet samt ersättning för skadad tvätt och omkostnader i form av porto, telefonsamtal, kopiering, extra arbete för tvätt och inköp av nya kläder med sammanlagt 2 932 kr.

Säljaren bestred yrkandet och anförde att skötselrådet inte hade följts. Dressen borde ha tvättas separat i 60 eftersom den mörkgula färgen hör till den mörka färgkalan.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Nämnden har granskat joggingdressen och den skadade tvätten. Nämnden, som delar konsumentens uppfattning att den gula färgen inte är en mörk färg, anser att skötselrådet borde ha innehållit tilläggstext om separat tvätt utan reservation och att skötselrådet i avsaknad av sådan information därför är att bedöma som vilseledande. Joggingdressen är därmed att betrakta som felaktig. Yrkandet om hävning bör därför bifallas. S är vid denna bedömning även berättigad till ersättning för den skada som uppkommit på övrig tvätt på grund av det felaktiga skötselrådet. Vissa av de skadade plaggen bör dock enligt nämndens mening inte ha tvättats tillsammans med joggingdressen. Med hänsyn härtill och då plaggen delvis fortfarande är användbara finner nämnden S skäligen gottgjord med 1 000 kr för skadad tvätt och omkostnader i övrigt. Nämnden rekommenderar säljaren att till S betala tillbaka 49 kr 95 öre för joggingdressen mot att hon återlämnar denna samt att utge ersättning till henne med 1 000 kr för skadad tvätt.