ARN 1996-6661

Fråga om ett laddningsbart batteri till en dator omfattats av en lämnad garanti.

Fråga om ett laddningsbart batteri till en dator omfattats av en lämnad garanti. Avgörande 1997-05-22; 1996-6661

H köpte i februari 1994 en dator för 51 254 kr. Tre års garanti lämnadesi. Drygt två år efter köpet gick det inte längre att ladda det uppladdningsbara batteriet. Med hänvisning till garantin yrkade hon på att få ett nytt laddningsbart batteri.

Säljföretaget bestred yrkandet och anförde att ett batteri är en förbrukningsvara och att det därför inte omfattas av garantin. Säljföretaget gjorde vidare gällande att en reservation hade gjorts i det skriftliga material som följde med datorn.

Nämnden gjorde följande bedömning:

H har uppgivit att hon fick uppfattningen vid köpet att batteriet skulle gå att ladda ”oräkneliga gånger”. Säljföretaget har inte invänt mot detta. Inte heller framgår det av den lämnade garantin att batteriet skulle vara undantaget från den såsom förbrukningsvara. Nämnden anser det inte självklart att ett batteri av den här typen är att betrakta som en förbrukningsvara. Säljföretaget har invänt att det skulle framgå av den information som fanns med produkten att batteriet var undantaget från garantin. Nämnden finner dock inte visat att så varit fallet och även om informationen följde med produkten anser nämnden det inte tillräckligt att reservera sig från garantin på ett sådant sätt. Nämnden anser således att det laddningsbara batteriet ska omfattas av garantin.

Nämnden rekommenderade säljföretaget att ge H ett nytt laddningsbart batteri utan kostnad för henne.