ARN 1997-0078

Nämnden har funnit att upplysningarna på en tågbiljettautomat varit så oklara att en resenär med fog fått uppfattningen att automaten varit trasig.

Nämnden har funnit att upplysningarna på en tågbiljettautomat varit så oklara att en resenär med fog fått uppfattningen att automaten varit trasig. Avgörande 1997-06-16; 1997-0078

L innehade ett särskilt kort som berättigade honom att färdas med Länstrafiksföretagets tåg- och busslinjer inom vissa zoner. Genom att lösa tilläggsbiljett hade han även möjlighet att resa utanför dessa zoner. Biljetter kunde endast köpas i automater - inte på tågen. Den 13 december försökte L att med en 100-kronorssedel lösa en tilläggsbiljett för 35 kr. Han försökte i tre automater. Ingen av automaterna tog sedeln. På grund av tidspress och långa köer hann han inte växla in några mynt. Han steg därför på tåget utan giltig färdhandling. Av en kontrollant som var med ombord blev L krävd på 600 kr i kontrollavgift. Han klagade till företaget eftersom företaget ett par år tidigare hade meddelat honom att man naturligtvis får åka med tåget om man provat ett antal automater och dessa inte godtar sedlarna. Sedan företaget avslagit hans begäran att kravet på kontrollavgift skulle avskrivas yrkade L hos nämnden att företaget skulle frångå kravet på betalning.

Länstrafikföretaget bestred kravet med motiveringen att det på samtliga automater fanns ett anslag där det angavs att ”med 100-kronorssedel är lägsta biljettpris 50 kr.” Denna information är klar och kan inte missförstås.

L invände att han inte observerat anslaget, som hade måtten 2 x 7 cm.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Av handlingarna i ärendet framgår följande. L försökte den 13 december 1996 i tre olika biljettautomater att med en hundrakronorssedel lösa en tilläggsavgift till tåget om 35 kr, men ingen av automaterna tog emot sedeln. Han klev då på tåget utan tilläggsbiljett. Vid kontroll på tåget påfördes han en kontrollavgift om 600 kr. I ärendet har vidare framkommit: När en biljettautomat inte godtar en sedel, tänds ett rött fält med texten "Tar ej sedlar". På automaterna finns en klisterlapp med texten "Med 100-kronorssedel är lägsta biljettpris 50 kr".

I ett tidigare sammanhang, i ett brev från Länstrafikföretaget till L den 1 juni 1994, angavs från företagets sida bl.a. följande: Om man provat ett antal automater och dessa inte godtar sedlarna får man naturligtvis åka med tåget ändå. - Vid kontroll ombord på tågen och inget giltigt färdbevis kan uppvisas, måste kontrollanten skriva ut en kontrollavgift. Resenären ombeds i dessa fall att ta kontakt med en representant för företaget för att lösa problemet. - Det åligger trots allt företaget att se till att biljettautomaterna fungerar.

Nämnden anser att upplysningarna på biljettautomaterna är oklara. Texten på klisterlappen är närmast att tolka som att automaten lämnar ut en biljett vid betalning med en hundralapp, men endast lämnar tillbaka 50 kr även om priset på biljetten skulle vara lägre än 50 kr. - Texten i det röda fältet skulle kunna tolkas som ett besked om att automaten inte kan ta sedlar eftersom det är fel på den.

Nämnden finner mot bakgrund av det sagda att L haft fog för sin uppfattning att alla tre automaterna var trasiga. Med hänsyn till det besked han tidigare erhållit från företaget, har han även haft fog för att tro att han i denna situation skulle kunna stiga på tåget utan att behöva betala kontrollavgift.

Till följd av det anförda rekommenderar nämnden företaget att avskriva kravet gentemot L på betalning av kontrollavgiften.