ARN 1997-0165

Ett auktionsföretag som av misstag betalat ut pengar till ett dödsbo har frånkänts rätten att kräva tillbaka beloppet (condictio indebiti).

Ett auktionsföretag som av misstag betalat ut pengar till ett dödsbo har frånkänts rätten att kräva tillbaka beloppet (condictio indebiti). Avgörande 1997-07-10; 1997-0165

I augusti 1994 lämnade W till Auktionsföretaget ett försäljningsuppdrag avseende en tavla. När W avled våren 1995 ingick dödsboet ett nytt avtal med Auktionsföretaget om försäljning av tavlan. Sommaren 1996 redovisade Auktionsföretaget till dödsboet 54 812 kr. I september återkom Auktionsföretaget och krävde tillbaka pengarna eftersom företaget hade förväxlat den aktuella tavlan med en annan tavla av samma konstnär. Dödsboet yrkade hos nämnden befrielse från kravet att betala tillbaka beloppet. Dödsboet gjorde gällande att man mottagit pengarna i god tro och att en lång tid förflutit från redovisningen av pengarna till dess att återbetalningskravet framfördes.

Auktionsföretaget bestred yrkandet.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Av handlingarna i ärendet framgår följande. W lämnade i augusti 1994 hos auktionsföretaget in en tavla för försäljning. Vid hans död i april 1995 var tavlan alltjämt osåld. Ett nytt försäljningsavtal mellan Auktionsföretaget och dödsboet träffades i december 1995. I juni 1996 fick dödsboet meddelande från Auktionsföretaget att tavlan samma månad hade sålts för 65 000 kr; efter avdrag för provision m.m. utgjorde beloppet att utbetala 54 812 kr. Utbetalning torde ha skett i juli 1996. - Enligt Auktionsföretaget upptäcktes i augusti 1996 att man förväxlat den tavla som W lämnat in med en annan - mycket värdefullare - tavla av samma konstnär; Auktionsföretaget underrättade omedelbart dödsboet härom. Enligt dödsboet var det först omkring den 24 september 1996 som Auktionsföretaget krävde återbetalning av det utbetalade beloppet.

Dödsboet har bestritt återbetalningsskyldighet under åberopande av regler om condictio indebiti. Dödsboet har därvid anfört följande. Dödsbodelägarna var vid utbetalningen av beloppet i god tro. Det förflöt cirka fyra månader från redovisningen i juni 1996 till dess återkravet framställdes formellt. De utbetalade pengarna är fördelade mellan syskonen och förbrukade.

Utgångspunkten i svensk rätt är att den som felaktigt har betalat ett belopp har rätt att kräva detta åter (condictio indebiti). Från denna regel har dock i rättspraxis gjorts flera undantag. Det gäller framför allt då betalningsmottagaren i god tro har uppburit och förbrukat det utbetalade beloppet eller i vart fall inrättat sig efter betalningen. För att betalningen i sådana fall skall stanna hos betalningsmottagaren, har Högsta domstolen regelmässigt krävt ytterligare någon omständighet, t.ex. att betalaren haft större möjligheter än betalningsmottagaren att bedöma de förhållanden som inverkat på betalningen eller att betalaren har handlat oaktsamt. I sistnämnda hänseende har angetts den allmänna synpunkten att intresset av trygghet i omsättningen främjas, om den som av oaktsamhet orsakat en felaktig betalning till en godtroende betalningsmottagare också får ta konsekvenserna av sin försumlighet genom att frånkännas rätten att återkräva det felaktigt utbetalda

beloppet. (Se rättsfallen NJA 1933 s. 25, 1961 s. 18 och 1994 s. 177 jämte där gjorda hänvisningar.)

Det måste anses klarlagt att den felaktiga utbetalningen av beloppet om 54 812 kr haft sin grund i oaktsamhet från Auktionsföretagets sida. - Nämnden finner inte skäl att ifrågasätta dödsboets påstående att dödsbodelägarn var i god tro när de tog emot betalningen; det finns inte något stöd i utredningen för att dödsbodelägarna vid denna tidpunkt hade skäl att ifrågasätta att den tavla som försålts, och för vilken de erhöll betalning, var någon annan än den som deras far lämnade in till Auktionsföretaget i augusti 1994. - Auktionsföretaget har inte invänt mot riktigheten av vad dödsboet anfört i brev till Auktionsföretaget den 5 november 1996; att de utbetalade pengarna för länge sedan hade fördelats mellan dödsbodelägarna och förbrukats.

På grund av det anförda och vid en samlad bedömning finner nämnden att Auktionsföretaget bör frånkännas rätten att återkräva beloppet om 54 812 kr.

Dödsboets yrkande bör således bifallas.