ARN 1997-0170

Fråga om vilket pris köparen skall betala. Tillämpning av 35 § konsumentköplagen.

Fråga om vilket pris köparen skall betala. Tillämpning av 35 § konsumentköplagen . Avgörande 1997-07-10; 1997-0170

F beställde i september 1996 hos en optiker ett par glasögon för vilka hon betalade 4 665 kr. I januari 1997 vände hon sig till nämnden och yrkade återbetalning av 2 750 kr. F gjorde gällande att optikern tagit ut ett överpris för glasögonen. F hade i efterhand begärt kostnadsförslag från en annan optiker. Priset hos denne var 2 750 kr lägre.

Optikern bestred yrkandet och anförde att F redan vid beställningen fått besked om priset samt att hon var nöjd med glasögonen. Optikern gjorde vidare gällande att den åberopade prisjämförelsen inte avsåg samma sorts vara samt att fri prissättning råder.

Nämnden gjorde följande bedömning:

35 § konsumentköplagen (1990:932) reglerar vilket pris köparen skall betala. Paragrafen har följande lydelse. Om ett bestämt pris inte följer av avtalet, skall köparen betala vad som är skäligt med hänsyn till varans art och beskaffenhet, gängse pris vid tiden för köpet samt omständigheterna i övrigt.

I ärendet råder tvist huruvida F redan vid beställningen av glasögonen fick besked om vad dessa skulle kosta. Oavsett hur därmed förhåller sig är utrett att F löste ut glasögonen för det pris som optikern begärde. Nämnden finner utredningen inte ge vid handen att F därvid handlat under tvång. Vid detta förhållande får det anses att parterna har träffat ett bindande avtal om köp av glasögonen för visst bestämt pris. Det är därvid inte möjligt att - under åberopande av priset hos annan optiker - i efterhand göra gällande att det sålunda avtalade priset inte är skäligt. F:s yrkande skall därför avslås.