ARN 1997-0460

Den som köper en nyare bil bör kunna räkna med att bilen genomgått av tillverkaren föreskriven service så att garantier och avgasreningsåtagande gäller.

Den som köper en nyare bil bör kunna räkna med att bilen genomgått av tillverkaren föreskriven service så att garantier och avgasreningsåtagande gäller. Avgörande 1997-07-02; 1997-0460

I december 1996 köpte B en begagnad bil av 1994 års modell för 129 000 kr. Bilens mätarställning var 7 500 mil. Vid köpet frågade B försäljaren om bilen var importerad till Sverige som begagnad och fick ett nekande svar. När hon några dagar efter köpet fick registreringsbeviset upptäckte hon att bilen var importerad från Tyskland som begagnad. Att bilen inte var importerad som ny innebar att det inte fanns något avgasreningsåtagande från tillverkarens sida. Vidare saknades servicebok i original vilket innebar att bilens 10-åriga rostskyddsgaranti hade upphört att gälla. B yrkade därför hävning av köpet under åberopande av att bilen var behäftad med fel.

Säljaren bestred yrkandet och anförde dels att man inte utlovat att bilen inte var importerad som begagnad, dels att bilen inte kunde anses som felaktig i köprättslig mening.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Nämnden anser att B inte, mot bolagets bestridande, har förmått visa att bolaget vid köpet utlovat att bilen inte var importerad till Sverige som begagnad. Vid detta förhållande kan, enligt nämndens mening, det - i och för sig ostridiga - faktum att bilen är importerad till Sverige som begagnad inte i sig anses innebära att den är behäftad med fel.

Av utredningen framgår emellertid att bilen - som en följd av att den importerats som begagnad och, såvitt avser rostskyddsgarantin, att den saknar originalservicebok - saknar rostskyddsgaranti samt att något avgasreningsåtagande från tillverkarens sida inte föreligger beträffande den. Nämnden, som i sin praxis tidigare har uttalat att köparen av en nyare bil, om han inte blir upplyst om annat, kan förvänta sig att bilen genomgått av tillverkaren föreskriven service så att garantier och avgasreningsåtagande är gällande (se t.ex. nämndens beslut i ärende 95-5700), finner att bilen på grund av detta får anses behäftad med fel. Felen får anses vara väsentliga för B, som alltså bör vara berättigad att häva köpet. Nämnden anser, sedan hänsyn tagits till såväl den ränta som B är berättigad till som det avdrag för nytta hon har att vidkännas, att bolaget vid hävningen skäligen bör återbetala hela köpeskillingen, 129 000 kr, till B.