ARN 1997-1625

Fråga om storleken på den avräkning en konsument vid hävning av ett klädköp skäligen bör vidkännas för den nytta hon haft av plagget.

Fråga om storleken på den avräkning en konsument vid hävning av ett klädköp skäligen bör vidkännas för den nytta hon haft av plagget. Avgörande 1997-10-01; 1997-1625

K fick en dunjacka i present i februari 1996. Den var inköpt i december 1995 och hade kostat 899 kr. Hon hade använt den i cirka fem månader när hon tvättade den enligt tvättrådet. Jackan tappade färgen och blev flammig. Den såg så trist och sliten ut att den inte längre gick att använda. Hon klagade till säljaren i mars 1997. Säljaren svarade att man fick räkna med att en så billig jacka tappade färgen, men erbjöd henne 360 kr. K godtog inte detta utan vände sig till nämnden och yrkade i första hand hävning, i andra hand prisavdrag med 630 kr.

Säljaren bestred K:s yrkande men stod fast vid erbjudandet om ersättning med 360 kr. Som skäl för bestridandet angavs att jackan var från höstsäsongen 1995 och alltså använd under två säsonger. Säljaren menade att det enligt konsumentverkets rekommendationer är skäligt att avräkna 30 procent på priset per säsong plagget använts.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Det synes ostridigt att jackan är felaktig. Jackor av förevarande slag anses vara ett s.k. basplagg, som i allmänhet används längre tid än ett modeplagg. För basplagg räknar konsumentverket med en avräkning om 20 procent per säsong.

K bör ha rätt att häva köpet. Med beaktande av den nytta hon haft av jackan bör hon få tillbaka 540 kr.