ARN 1997-1963

En säljare av s.k. clownfärger som orsakat skador på barn som sminkat sig med färgerna har ansetts skadeståndsskyldig enligt 6 och 7 §§ produktansvarslagen (1992:18).

En säljare av s.k. clownfärger som orsakat skador på barn som sminkat sig med färgerna har ansetts skadeståndsskyldig enligt 6 och 7 §§ produktansvarslagen (1992:18) . Avgörande 1997-11-25; 1997-1963

K köpte s.k. clownfärger till sina barn för 20 kr. När barnen använde färgerna blev de svullna och fick utslag. Barnen är inte allergiker. K var tvungen att gå till läkare med barnen för att få vård. K yrkade hos nämnden att säljaren skulle utge skadestånd med 98 kr för medicin, 140 kr för läkarvård och 400 kr för förlorad arbetsförtjänst.

Säljaren bestred yrkandet och åberopade att färgen inte var felaktig. Säljaren invände vidare att man inte hade möjlighet att spåra leverantören av färgerna.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Nämnden finner att detta ärende skall bedömas enligt produktansvarslagen (1992:18). Enligt 1 § första stycket i denna lag skall skadestånd enligt lagen betalas för personskada som en produkt har orsakat på grund av en säkerhetsbrist. Enligt 3 § har en produkt en säkerhetsbrist, om produkten inte är så säker som skäligen kan förväntas; säkerheten skall bedömas bl.a. med hänsyn till hur produkten kunnat förutses bli använd och hur den har marknadsförts. Skadeståndsskyldig enligt lagen är bl.a. den som har tillverkat, importerat eller marknadsfört produkten (6 § första stycket 1,2,4). Framgår det inte av en importerad produkt som har orsakat skada vem som är importör enligt 6 § är enligt 7 § var och en som har tillhandahållit produkten skyldig att betala skadestånd om han inte anvisar vem som är importör. En sådan anvisning skall ges inom en månad efter det att den skadelidande framställt krav på ersättning.

Nämnden, som har granskat förpackningen, finner att det inte på den finns angivet vem som är importör och det finns heller ingen anvisning om hur produkten skall användas. N har inte kunnat visa vem som är importör. Det framgår av utredningen att K:s barn har fått skador av sminket. Skadorna får anses ha orsakats av en säkerhetsbrist i sminket i produktansvarslagens mening. N som har sålt sminket är enligt nämndens mening ansvarig enligt 6 och 7 §§produktansvarslagen. K:s yrkande skall därför bifallas.