ARN 1997-2125

Trots att den som brutit benet under en skidsemester inte skaffat ett sådant läkarintyg som försäkringsvillkoren föreskrivit, har han ansetts berättigad till ersättning ur försäkringen

Trots att den som brutit benet under en skidsemester inte skaffat ett sådant läkarintyg som försäkringsvillkoren föreskrivit, har han ansetts berättigad till ersättning ur försäkringen Avgörande 1997-10-29; 1997-2125

Under en skidresa i Österrike i februari 1997 bröt F foten resans första dag. Vid hemkomsten yrkade han ersättning ur hemförsäkringen.

Försäkringsbolaget bestred yrkandet och anförde att något sådant läkarintyg som försäkringsvillkoren föreskrev inte företetts.

Nämndens gjorde följande bedömning:

Enligt hemförsäkringens regler om återbetalning av resekostnader kan försäkringstagaren få dessa kostnader ersatta för de dagar denne inte har kunnat utnyttja som planerat. Enligt villkoren är förutsättningen att försäkringstagaren enligt läkarintyg föreskrivs sängläge eller jämförbar vila på hotellrum eller motsvarande i mer än två dagar eller om han blir intagen på sjukhus. Eftersom F bröt foten redan första dagen på sin skidsemester i Österrike har han inte kunnat utnyttja någon del av semestern som planerat. F har visserligen inte visat upp något intyg från en läkare i Österrike. Men det finns ett läkarintyg som upprättats i Sverige efter hans hemkomst. Av intyget framgår att en patient med denna typ av benbrott endast kan förflytta sig kortare sträckor med hjälp av kryckor samt i övrigt sitta eller ligga med det skadade benet i högläge. Enligt nämndens bedömning måste ett sådant tillstånd betraktas som med sängläge jämförbar vila på hotellrum eller motsvarande. Försäkringen kan rimligen inte uppfattas på annat sätt än att det är just denna typ av händelser som den är avsedd att täcka. F är därför berättigad till ersättning ur försäkringen. Försäkringsbolaget skall således rekommenderas att reglera skadan med tillämpning av villkoren i övrigt.