ARN 1998-0722

Om en komponent i en skinngrupp behöver bytas ut och det inte går att få fram skinn från samma parti, bör konsumenten få hela gruppen utbytt.

Om en komponent i en skinngrupp behöver bytas ut och det inte går att få fram skinn från samma parti, bör konsumenten få hela gruppen utbytt. Avgörande 1998-06-16; 1998-0722

B beställde en skinnsoffgrupp bestående av två soffor och en fåtölj. Den ena soffan var skadad vid leveransen och byttes därför ut. B var inte nöjd med färgen på den nya soffan, som var mörkare än de andra delarna i gruppen. B fick en ny soffa som även den var mörkare i färgen. Han klagade på nytt men säljaren ville inte leverera någon ny soffa. B vände sig då till nämnden och yrkade att få en ny grupp i den färg han hade beställt.

Säljföretaget bestred yrkandet och anförde att man levererat soffan i den färg B beställt. Företaget anförde vidare att det kan förekomma en liten nyansskillnad eftersom det är omöjligt att få exakt samma färg när infärgningen av skinnen gjorts vid olika tillfällen.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Av utredningen framgår att den omlevererade soffan skiljer sig från övriga delar i gruppen. Företaget uppger dessutom att det inte går att få fram samma nyans om skinnet inte är från samma parti. Om en komponent i en grupp behöver bytas ut och det inte går att få fram skinn från samma parti, bör samtliga delar bytas ut för att undvika att det blir olika färgnyanser inom gruppen. B bör således vara berättigad att få byta ut hela gruppen till en ny grupp i den färg han har beställt.