ARN 1999-4433

Fråga om köparen hade rätt till ett ersättningsfordon när en reparation, som omfattades av säljarens garanti, utfördes.

Fråga om köparen hade rätt till ett ersättningsfordon när en reparation, som omfattades av säljarens garanti, utfördes. Avgörande 2000-01-18; 1999-4433

F köpte den 25 april 1998 en ny Honda XRV 750 för 88 900 kr. Två års skriftlig garanti lämnades. Det visade sig vara sådant fel på motorcykeln som säljaren har att svara för. Säljaren hänvisade honom till en verkstad i Stockholm. Han framställde till verkstaden behovet av lånefordon under reparationstiden. Verkstaden hade inget tillgängligt fordon. F hyrde därför en motorcykel. F anser att han fullgjort sin skyldighet att framställa sina krav till säljaren genom att vända sig till den verkstad som säljaren hänvisat honom till. F yrkade ersättning för de kostnader han haft i anledning av felet.

Säljaren vitsordade yrkandet om ersättning för förlust av arbetsförtjänst men bestred yrkandet om ersättning för hyra. Som grund för bestridandet anfördes att säljaren inte av F tillfrågats om lånefordon.

Nämnden gjorde följande bedömning:

32 § första stycket konsumentköplagen (1990:932) föreskriver att skadestånd på grund av säljarens dröjsmål eller fel på varan omfattar ersättning för utgifter, inkomstförlust, sådan prisskillnad som avses i 33 § samt annan förlust på grund av dröjsmålet eller felet. Det åligger den skadelidande parten att enligt 42 § samma lag vidta skäliga åtgärder för att begränsa sin skada.

Av utredningen framgår att säljaren har anvisat F till en verkstad för att utföra en reparation för vilken säljarbolaget som säljare ansvarade. Vidare anser nämnden det framgå att F till den anvisade verkstaden framställt en förfrågan om ersättningsmotorcykel under den tid som motorcykeln reparerades. Någon motorcykel kunde inte tillställas honom. Han har därefter under en begränsad period hyrt en motorcykel. Nämnden anser inte hyreskostnaden, om 7 200 kr, oskälig och inte heller har säljaren invänt mot kostnadens omfattning. Nämnden anser att F i möjligaste mån begränsat sin skada. Mot bakgrund av det som har sagts anser nämnden att F har rätt till ersättning för de kostnader han haft. Säljaren bör stå för kostnaden för hyra av motorcykel, 7 200 kr. Samt i enlighet med sitt medgivande ersätta F för förlust av arbetsförtjänst, 300 kr. F:s yrkande skall därför bifallas.