ARN 1999-7092

Vid specialbeställning av textilvara har det ansetts åligga säljaren att inberäkna krympmån för tyget.

Vid specialbeställning av textilvara har det ansetts åligga säljaren att inberäkna krympmån för tyget. Avgörande 2000-05-08; 1999-7092

R beställde påslakan till ett täcke med speciella mått. Hon beställde även örngott. Hon lämnade måtten på täcket och påpekade att det var viktigt att det blev rätt. Säljaren räknade på uppgifterna och kom fram till ett pris, 2 441 kr, för ett påslakan och fyra örngott. Lakanet och örngotten passade perfekt tills de tvättades. Lakanet krympte 21–22 cm på längden och örngotten 4 cm. Krympningen var ca 10 procent. Säljaren hade inte informerat henne om att varorna skulle krympa. Hon klagade till säljaren och begärde att nya varor i rätt storlek. Säljaren svarade att ett nytt lakan kunde sys om hon betalade för det extra tyg som skulle gå åt. R yrkade hävning av köpet.

Säljaren bestred yrkandet eftersom kunden hade upplysts om att tyget skulle komma att krympa. Dessutom hade bolaget erbjudit kunden ett nytt lakan mot betalning för den extra tygåtgången.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Det är ostridigt att lakanet och örngotten har krympt. Parterna har lämnat motstridiga uppgifter om huruvida någon information om krympningen har lämnats eller inte. Enligt nämndens mening ankommer det på näringsidkaren att i ett fall som detta dokumentera innehållet i parternas överenskommelse. På den kvittens som har getts in i ärendet av R framkommer inget beträffande mått, tygåtgång e.d. Företaget har inte heller företett någon order e.d. där det finns noterat vad som avtalats. Det kan alltså inte anses klarlagt att R skulle ha fått reda på att tyget skulle krympa. Enligt nämndens mening bör det normalt dessutom åligga företaget att inberäkna krympmån när en konsument specialbeställer en vara av detta slag. Mot bakgrund av vad som framkommit anser nämnden att företaget bär ansvaret för att varorna har blivit för små efter tvätt. Företaget bör dock ha rätt att, utan ytterligare kostnad för R, leverera nya varor med den erforderliga krympmånen tillagd.