ARN 2000-0013

En person som köpte en begagnad bil ansågs inte ha varit vårdslös när han inte hade upptäckt att vissa elkablar som förorsakade en skada på bilen inte var fackmannamässigt monterade. Någon grund för att sätta ned försäkringsersättningen ur motorfordonsförsäkringen ansågs därför inte föreligga.

En person som köpte en begagnad bil ansĺgs inte ha varit vĺrdslös när han inte hade upptäckt att vissa elkablar som förorsakade en skada pĺ bilen inte var fackmannamässigt monterade. Nĺgon grund för att sätta ned försäkringsersättningen ur motorfordonsförsäkringen ansĺgs därför inte föreligga.

Avgörande 2000-06-29; 2000-0013

I december 1999 började det ryka ur tändningslåset på S bil och bilen slutade fungera. S hade köpt bilen begagnad ett och ett halvt år tidigare. S yrkade ersättning för reparationskostnaden ur motorfordonsförsäkringen.

Försäkringsbolaget bestred yrkandet eftersom det ansåg att de elektriska komponenterna och kablarna hade varit felaktigt monterade och att det enligt villkoren inte förelåg någon rätt till ersättning om dessa delar inte var fackmannamässigt monterade.

Nämnden gjorde följande bedömning:

I försäkringsvillkoren finns det aktsamhetskrav om att elektriska kablar och komponenter skall vara fackmannamässigt monterade. Vidare framgår av villkoren att ersättningen kan minskas eller helt utebli om föreskriften inte följs. En förutsättning för att tillämpa villkoren om nedsättning är dock att föreskriften har åsidosatts med uppsåt eller genom oaktsamhet (se 942). Att S, i samband med ett köp av en begagnad bil, inte har upptäckt att dess elektriska kablar m.m. inte varit fackmannamässigt monterade kan enligt nämndens mening inte anses vara vårdslöst. Någon grund för att sätta ned ersättningen till S finns då inte. Full ersättning bör därför, med tillämpning av villkoren i övrigt, utges för den uppkomna skadan.