ARN 2000-0634

För personbil skall inte längre uppgift om årsmodell registreras. En ny bil som såldes med missvisande uppgift om årsmodell ansågs inte vara behäftad med fel.

För personbil skall inte längre uppgift om årsmodell registreras. En ny bil som såldes med missvisande uppgift om årsmodell ansågs inte vara behäftad med fel. Avgörande 2000-06-20; 2000-0634

P köpte hösten 1999 en ny personbil. Han ville köpa en bil av årsmodell 2000. När bilen levererades i november 1999 upptäckte han att bilen tillverkats i juli 1999 samt att den bil han fått var av 1999 årsmodell. P yrkade prisavdrag med 10 000 kr eftersom han erhållit en tidigare modell än vad han beställt.

Säljaren bestred yrkandet eftersom P hade erhållit den modell som avtalats och att uppgift om årsmodellsbetckning inte längre har någon relevans.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Enligt 16 § konsumentköplagen (1990:932) gäller bl.a. att en vara skall anses som felaktig om den avviker från vad som avtalats mellan parterna eller i något annat avseende avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta. Enligt 19 § samma lag gäller bl.a. att fel också föreligger om varan inte överensstämmer med uppgifter om varans egenskaper eller användning som lämnats vid marknadsföringen eller annars före köpet och kan antas ha inverkat på köpet.

Fram till och med den 31 december 1998 kunde en "årsmodell", i den mening begreppet hade på den svenska bilmarknaden, inte anses vara en egenskap som varje bil har från början utan i stället en egenskap den får genom att den registreras såsom varande av en viss årsmodell. Generellt registrerades bilar tillverkade efter den 1 juli för respektive år såsom årsmodell för nästkommande år.

Sedan den 1 januari 1999 skall emellertid inte längre årsmodell anges på nyförsålda bilar. Detta innebär att årsmodellsfältet inte skall fyllas i på köpehandlingarna vid försäljning av ny bil. Ändringen gäller alla helbilsgodkända bilar med europatypgodkännande. Bilarna skall inte marknadsföras såsom varande av viss årsmodell. I stället skall generalagenten eller tillverkaren lämna uppgift om tillverkningsmånad och år till trakfikregistret när bilarna förregistreras. På registreringsbeviset anges endast tillverkningsår, månad, certifieringsdatum samt första registreringsdatum. Vägverket har i sina datasystem, från och med årsskiftet, markerat fältet årsmodell med 00, vilket innebär att någon årsmodellsbeteckning inte existerar. Beträffande det sistnämnda konstaterar nämnden att just valet av 00 inte är helt ändamålsenligt, eftersom man lätt kan missta sig och uppfatta detta som att det är en bil av ”årsmodell” 2000. Sammanfattningsvis är det således bilens utförande, dvs. modell och bilens första registreringsdag som är av betydelse vid registrering av nya bilar och senare även begagnade bilar.

På de i ärendet ingivna köpehandlingarna har årsmodellsbeteckningen fyllts i av säljaren. Detta är i och för sig att betrakta som ett felaktigt förfarande från säljarens sida men bristerna leder inte till att köpet skall betraktas som felaktigt ur köprättslig hänseende. Inte heller kan nämnden finna att säljaren gjort sådana utfästelser eller lämnat sådana uppgifter om bilens tillverkningsår som kan leda till att försäljningen kan anses felaktig. Nämnden konstaterar att den bil P erhållit, i enlighet med det gamla registreringsförfarandet, är att betrakta som en årsmodell 2000. P köpte en ny bil i november 1999. Denna bil kan utifrån det nya registreringssystemet inte anses annat än tillverkad år 1999. Nämnden anser därför att P erhållit exakt det han köpt. Hans yrkande kan därför inte bifallas.