ARN 2000-0789

En ny bil hade körts endast några månader varvid stenskott hade förorsakat ca 100 skador på motorhuven vilka hade lett till rostangrepp. Billack skall vara av sådan kvalitet att så omfattande skador inte uppkommer. Eftersom säljaren inte hade visat att skadorna berodde på något annat ålades säljaren att avhjälpa felet.

En ny bil hade körts endast några månader varvid stenskott hade förorsakat ca 100 skador på motorhuven vilka hade lett till rostangrepp. Billack skall vara av sådan kvalitet att så omfattande skador inte uppkommer. Eftersom säljaren inte hade visat att skadorna berodde på något annat ålades säljaren att avhjälpa felet. Avgörande 2000-06-27; 2000-0789

H köpte i januari 1999 en ny Mercedes A140. Ett års nybilsgaranti samt 30 års rostskyddsgaranti lämnades.

I april 1999 upptäckte H att motorhuven var orimligt känslig för stenskott med rost som följd. H ansåg att det var en brist att en ny bil får ca 100 rostande stenskott efter endast tre månader och 700 mils körning. Bilen hade körts på vägar med bra asfaltsbeläggning. H reklamerade felet till säljaren. H gjorde inte gällande att rostskyddsgarantin omfattade skador på grund av stenskott men menade att ursprungslacken måste vara av dålig kvalitet. H yrkade omlackering av motorhuven.

Säljaren bestred yrkandet och anförde som grund för bestridandet att den lämnade rostskyddsgarantin inte omfattade skador uppkomna genom yttre påverkan t.ex. stenskott.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Enligt 21 § konsumentköplagen (1990:932) skall fel i en vara anses föreligga om säljaren eller någon annan för hans räkning genom en garanti eller liknande utfästelse åtagit sig att under en viss tid svara för varan eller en del därav eller för en egenskap hos varan, om varan under den angivna tiden försämras i det avseende som utfästelsen omfattar. Enligt 21 § andra stycket samma lag gäller inte första stycket om säljaren gör sannolikt att försämringen beror på en olyckshändelse eller på vanvård, onormalt brukande eller något liknande förhållande på köparens sida.

Av föreliggande utredning framgår att bilens motorhuv har åsamkats ett onormalt antal stenskott med påföljande rostskador. Vid köp av Mercedes lämnas dels en 30-årig rostskyddsgaranti, rostskyddsgarantin täcker dock inte skador som uppkommit på grund av yttre påverkan såsom stenskott, dels en ettårig nybilsgaranti. Nämnden konstaterar att nybilsgarantin åberopats av H. Nämnden anser att lacken på en bils motorhuv skall vara av sådan kvalitet att skador inte skall uppkomma i den nu uppgivna omfattningen. Säljaren har efter begäran från nämnden ingivit ett besiktningsprotokoll avseende skadorna. Av protokollet framgår endast att skadorna uppkommit på grund av stenskott och därför inte täcks av rostskyddsgarantin. För att slippa garantiansvar åligger det bolaget att visa att felet beror på en olyckshändelse eller på vanvård, onormalt brukande eller något liknande förhållande på köparens sida. Nämnden finner inte att säljaren har förmått visa detta. Därför bör bolaget ombesörja att erforderligt underarbete samt omlackering av motorhuven utförs på ett fackmässigt och varaktigt sätt. H:s yrkande skall därför bifallas.