ARN 2000-0998

En konsument ansågs vara berättigad att häva köpet när ett klädesplagg förstördes vid kemtvätt trots att tvättrådet hade följts.

En konsument ansågs vara berättigad att häva köpet när ett klädesplagg förstördes vid kemtvätt trots att tvättrådet hade följts. Avgörande 2000-05-31; 2000-0998

K köpte en dräkt för 2 198 kr. Kort tid efter köpet lämnade hon in dräkten till ett tvätteri för kemtvätt. Den var märkt med P. Efter tvätten hade pärlorna på dräktens överdel smält. Plasten från pärlorna hade förstört tyget. Hon klagade till säljaren av dräkten. Denne menade att pärlorna borde ha tagits bort före tvätten. K yrkade hävning av köpet eller ersättning från tvätteriet för vad dräkten kostade.

Säljaren bestred yrkandet och menade att ett plagg med sådana dekorationer är ett ”riskplagg” och att tvätteriet borde ha informerat kunden om detta.

Tvätteriet bestred yrkandet eftersom dräkten var kemtvättad enligt tvättanvisningarna i plagget och att pärldekorationen, som var fastsydd, då borde den ha tålt behandlingen.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Nämnden har granskat dräkten och konstaterat att pärlorna har förstörts samt att tyget har skadats av pärlorna. Det finns ingenting som tyder på att tvätteriet skulle ha behandlat dräkten på något felaktigt eller ovarsamt sätt. Tvätteriet synes ha tvättat dräkten i enlighet med det isydda skötselrådet. Övervägande skäl talar istället för att den fastsydda pärldekorationen inte har tålt tvätt enligt tvättrådet. Detta är ett fel i köprättslig mening som säljaren av plagget är ansvarig för. Felet är av väsentlig betydelse för K. Hon bör därför ha rätt att häva köpet och återfå skäligen ansedda 2 000 kr av köpesumman.