ARN 2000-1673

En researrangören svarar inte för avvikelser från normala väder- och klimatförhållanden för resmålet.

En researrangören svarar inte för avvikelser från normala väder- och klimatförhållanden för resmålet.

Avgörande 2000-06-29; 2000-1673

M bokade i juli 1999 en treveckors resa till Dominikanska Republiken med avresa i november samma år. Resenärerna bokade en svit med balkong. Vid bokningen av resan hade resenärerna specifikt frågat om de väderförhållanden som skulle råda på platsen i november/december. I resekatalogen stod angivet att regnperioden skulle vara över i oktober.

Vid ankomsten visade det sig att sviten inte motsvarade vad försäljaren hade lovat. Det regnade hela tiden under resenärernas vistelse på resmålet. Enligt lokalbefolkningen sträckte sig regnperioden från oktober till januari. Under semester såg de solen sammanlagt 6–8 timmar. Den information som resenärerna fick rörande den sviten och vädret var uppenbarligen helt felaktig. M yrkade återbetalning av resans pris.

Researrangören erbjöd ett prisavdrag på 1 950 kr avseende sviten men bestred yrkandet i övrigt enligt följande. I prislistan anges att det är tropiskt klimat i Västindien. Klimat är en sak men väder kan alltid variera år från år. Enligt statistiken brukar det inte ösregna under den aktuella perioden. Bolaget kan inte hållas ansvarigt för att det regnade mycket under resenärernas semester.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Av utredningen i ärendet framgår att M och hennes medresenär drabbades av mycket dåligt väder under vistelsen november–december 1999 på Playa Dorada; belägen på Dominikanska Republikens nordsida.

Researrangören har i sin katalog och sin prislista för höst, vinter, vår 1999/2000 angett bl.a. följande. – Katalogen: Dominikanska Republiken har tropiskt klimat. Regnigaste perioden maj–oktober, medan vintern är relativt torr. Vintern är varm och solig och sommaren het. – Prislistan. Tropiskt klimat råder runt ekvatorn. Det karakteriseras av värme året om och kraftig nederbörd, ofta åtföljd av åska de flesta månader. Nederbörden faller inte hela dagen och antalet soltimmar blir ändå ganska högt. Det är soligast under förmiddagen och sena eftermiddagen eller tidiga kvällen. Temperaturen är hög året om, men något svalare under december–mars. I Västindien är regnigaste perioden maj–oktober, medan vintern är relativt torr. Vintern är varm och solig och sommaren het. – M har uppgett att bolagets försäljare av resan på särskild fråga bekräftade riktigheten av katalogens uppgifter i angivna hänseenden.

Det skall anmärkas att texten i bolagets prislista för vår, sommar höst 2000 har ändrats. Här anges beträffande Dominikanska Republiken att det på nordsidan regnar mest under vinterhalvåret oktober–januari; sydsidan är torrare och det regn som faller kommer där under maj–september.

Ett avtal mellan en researrangör och en resenär kan i allmänhet inte anses innehålla ett löfte att vädret alltid är lämpligt för den typ av rekreation som är resenärens mål med resan. Detta innebär bl.a. att – om det under resenärens vistelse på resmålet sker en avvikelse från normala väder- och klimatförhållanden – arrangören inte kan göras ansvarig härför genom att tillhandahållna tjänster anses felaktiga. Annorlunda dock om arrangören t.ex. marknadsför en resa som sol- och badresa under en tid då klimatet erfarenhetsmässigt inte alls passar för denna typ av rekreation.

Nämnden anser att bolagets aktuella marknadsföring rörande väder- och klimatförhållanden i Dominikanska republiken kunde ha varit utförligare; detta framgår ju också genom att i prislistan 2000, till skillnad från i prislistan 1999/2000, har lämnats separata uppgifter beträffande nord- respektive sydsidan vid beskrivningen av klimatet i Dominikanska republiken. – Det kan dock inte anses att marknadsföringen vid tillfället för Ms bokning av resan har innehållit felaktiga eller vilseledande uppgifter. Skäl att bifalla hennes talan, såvitt nu är i fråga, föreligger därför inte.

Vad gäller Ms klagomål i övrigt har bolaget medgett ett prisavdrag om 1 950 kr. Nämnden anser att detta belopp är skäligt och att M bör åtnöjas härmed.