ARN 2000-1716

Vissa defekter, t.ex. att ett tyg torrfäller, skall säljaren upplysa köparen om även om varan säljs som andrasortering.

Vissa defekter, t.ex. att ett tyg torrfäller, skall säljaren upplysa köparen om även om varan säljs som andrasortering. Avgörande 2000-09-14; 2000-1716

G köpte tyg för att klä om en soffgrupp med. Tyget var av andrasortering på grund av att det hade vita fläckar på ena sidan. När soffgruppen kläddes om med tyget hos en tapetserarverkstad visade det sig att det torrfällde. G yrkade ersättning för tyget med 1 960 kr och för omklädseln av soffgruppen med 4 350 kr.

Bolaget motsatte sig yrkandet eftersom kunden har en större undersökningsplikt än normalt när det gäller ett tyg av andrasortering. Det ligger i sakens natur att tyget har något fel och kunden måste avgöra tygets användningsområde.

Nämndens gjorde följande bedömning:

Det är ostridigt att tyget torrfäller. Även om ett tyg säljs som andrasortering, anser nämnden att torrfällning utgör en sådan typ av defekt som säljaren bör upplysa köparen om. G har inte fått någon upplysning om att tyget torrfäller. Tyget är därmed att betrakta som felaktigt i köprättslig mening. Felet är av väsentlig betydelse för G. Hon bör därför ha rätt att få tillbaka köpesumman för tyget. I den mån det låter sig göras bör hon därvid lämna tillbaka tygdelarna till företaget. Vad avser kostnaden för omklädseln av gruppen anser nämnden att tapetseraren borde har uppmärksammat torrfällningen i ett tidigt stadium av arbetet och därmed avbrutit omklädseln. Bolaget bör därför endast vara ersättningsskyldigt för en del av kostnaden för omklädseln. Ersättning kan skäligen bestämmas till 1 000 kr.