ARN 2000-2372

Vinterdäck ingår inte vid köp personbil som levereras under vintern.

Vinterdäck ingår inte vid köp personbil som levereras under vintern. Avgörande 2000-09-20; 2000-2372

H köpte i mars 2000 en ny VW Passat. Vid beställningen begärdes att bilen skulle levereras med för årstiden lagstadgade däck. Bilen levererades med sommardäck den 20 mars 2000. Vid denna tidpunkt förelåg skyldighet enligt lagen att bilen skulle vara utrustad med vinterdäck. H ansåg att det är säljarens skyldighet att tillse att bilen uppfyller svensk lagstiftning när den säljs. H yrkade leverans av vinterdäck.

Säljaren bestred yrkandet och anförde som grund för bestridandet att det är förarens skyldighet att förvissa sig om att bilen uppfyller gällande lagstiftning innan den framförs på allmän väg.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Under perioden den 1 december–den 31 mars skall bl.a. en personbil vid färd på väg när det råder vinterväglag vara försedd med vinterdäck eller liknande utrustning (se 4 kap. 18 a § trafikförordningen, 1998:1276).

H har gjort gällande att parterna kom överens om att bilen skulle levereras med för årstiden lagstadgade däck. Av utredningen i ärendet framgår det emellertid inte att parterna särskilt skulle ha avtalat något i fråga om däcken. H har således inte styrkt detta särskilda avtalsvillkor.

Nämnden har då att ta ställning till om en personbil som säljs under den aktuella perioden skall vara utrustad med däck som uppfyller de särskilda krav som gäller om vinterväglag råder.

Ansvaret för att ett fordon uppfyller bl.a. kraven på vinterdäck i vissa fall åvilar ägaren (se 1 kap. 5 § trafikförordningen). Frågan är emellertid om detta innebär att en säljare är skyldig att se till att bilen är utrustad med däck som gör det möjligt att omedelbart använda fordonet, dvs. att det om det råder vinterväglag skall medfölja vinterdäck vid köpet.

Utgångspunkten enligt nämndens mening är att en köpare alltid skall kunna räkna med att ett fordon uppfyller de krav som fordonskungörelsen (1972:595) uppställer. Ett fordon som är typgodkänt enligt de EG-direktiv som finns på området anses uppfylla fordonskungörelsens krav när det gäller fordonets beskaffenhet och utrustning (se 7 a § fordonskungörelsen). Den bil som H köpte uppfyller dessa krav.

Att ställa krav som går utöver kraven enligt fordonskungörelsen är enligt nämndens mening att gå för långt. Bland annat skulle man i sådant fall riskera att komma i konflikt med reglerna om fri rörlighet av varor som följer av EG-rätten. Mot denna bakgrund och då fordonskungörelsen inte innehåller något krav i fråga om vinterdäck finner nämnden att en köpare inte kan utgå från att en personbil som säljs under den aktuella perioden är utrustad med vinterdäck. H:s yrkande skall därför avslås.