ARN 2000-2443

Vid köp av en sju år gammal personbil saknades utlovade utrustning i form av AC. Avhjälpande av felet genom att montera AC ansågs leda till en oskälig kostnad för säljaren. Köparen fick i stället ett prisavdrag.

Vid köp av en sju år gammal personbil saknades utlovade utrustning i form av AC. Avhjälpande av felet genom att montera AC ansågs leda till en oskälig kostnad för säljaren. Köparen fick i stället ett prisavdrag. Avgörande 2000-09-20; 2000-2443

O köpte i januari 2000 en Mazda 626, årsmodell 1993. Köpeskillingen var 67 000 kr. Bilen hade annonserats ut via Internet. Som utrustning angavs bl.a. AC. Säljaren uppgav på en direkt fråga i samband med köpet att AC-n fungerade. Eftersom AC-n inte fungerade körde O bilen till Mazda för kontroll av felet. Det visade sig att bilen inte hade någon AC utan bara AC-knappen. O yrkade montering av AC.

Säljaren bestred yrkandet och anförde som grund för bestridandet att bilen sålts utan garanti på extrautrustningen. Säljaren erbjöd prisavdrag med 5 000 kr.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Nämnden konstaterar inledningsvis att en säljare alltid bär ett köprättsligt ansvar för de varor han säljer. I det ansvaret ingår en undersökningsplikt avseende varans historik samt en skyldighet att upplysa köparen om omständigheter som framkommit vid en sådan undersökning. En varudeklaration är ett sätt att visa för köparen i vilket skick varan är vid köpetillfället.

Det är ostridigt att bilen har marknadsförts såsom utrustad med AC. Eftersom AC saknas är det därför fråga om ett fel i köprättslig mening. Enligt 26 § första stycket konsumentköplagen (1990:932) har köparen rätt att kräva att säljaren avhjälper felet, om detta kan ske utan oskälig kostnad eller olägenhet för säljaren. Enligt nämndens mening är kostnaden för inmontering av AC på en såpass gammal bil oskälig för säljaren. Däremot är O berättigad till prisavdrag med skäligt ansedda 6 000 kr. Hans yrkande skall därför delvis bifallas.