ARN 2000-3361

En konsument har enligt de allmänna leveransbestämmelserna för personbilar vid beställning av en bil rätt att inom fyra vardagar utan kostnad avbeställa bilen.

En konsument har enligt de allmänna leveransbestämmelserna för personbilar vid beställning av en bil rätt att inom fyra vardagar utan kostnad avbeställa bilen. Avgörande 2000-10-24; 2000-3361

E beställde den 5 januari 2000 en ny Toyota Avensis av bolaget. Köpeskillingen var 161 300 kr. Vid beställningstillfället hade endast E undertecknat avtalet. När E på morgonen den 7 januari 2000, efter helgen, avbeställde bilen debiterades E 3 000 kr i avbeställningsavgift. Ett av båda parter undertecknat avtal kom E tillhanda först den 10 januari, poststämplat den 7 januari. E yrkade återbetalning med 3 000 kr. Grunden för yrkandet var att endast köparen undertecknat avtalet därför skulle leveransbestämmelsen 2 B och 12 B gälla.

Säljaren bestred yrkandet och anförde som grund för bestridandet att köpeavtalet undertecknats av både köparen och säljaren. Att kunden inte tagit del av köpeavtalet berodde på postgången. Därmed ansåg säljaren att bestämmelserna i konsumentköplagen följts och debiteringen varit korrekt.

Nämnden gjorde följande bedömning:

Nämnden konstaterar att Leveransbestämmelser Personbilar gäller för köpet. Dessa finns återgivna på köpeavtalets baksida. Av dessa bestämmelser framgår att om endast konsumenten har undertecknat köpeavtalet, föreligger en beställning (punkt 2 B). Vidare framgår av punkten 12 B att konsumenten i sådant fall har rätt att utan kostnad avbeställa bilen inom fyra vardagar efter det att han undertecknat köpeavtalet. Dessutom framgår av punkten 2 B att konsumenten är bunden av avtalet när han erhållit avtalet undertecknat av båda parter.

Föreliggande utredning visar att bilen beställdes den 5 januari 2000. Bilen avbeställdes den 7 januari 2000. Brevet från säljaren med det undertecknade avtalet är poststämplat den 7 januari 2000. Nämnden finner därför att eftersom E ensidigt undertecknat köpeavtalet och inte därefter erhållit ett av båda parter undertecknat avtal och inom fyra vardagar avbeställt bilen, är han inte skyldig att utge någon ersättning. Säljaren bör därför betala tillbaka vad E erlagt, 3 000 kr. E:s yrkande skall således bifallas.