ARN 2001-4783

Restaurang har av misstag lämnat ut en jacka som lämnats in i bevakad garderob till fel person. Fråga om nycklar och id-kort som förvarats i jackan är sådana värdeföremål som restaurangen inte ansvarar för utan särskilt avtal.

Restaurang har av misstag lämnat ut en jacka som lämnats in i bevakad garderob till fel person. Fråga om nycklar och id-kort som förvarats i jackan är sådana värdeföremål som restaurangen inte ansvarar för utan särskilt avtal. Avgörande 2002-01-10; 2001-4783

K besökte den 17 februari 2001 restaurangen P och betalade 15 kr i garderoben för förvaringen av sin jacka och väska. Hon erhöll en bricka som inlämningsbevis. När K skulle hämta ut jackan fick hon ut fel jacka, vilket hon omedelbart märkte. Hennes egen jacka var dock försvunnen ur garderoben.

Restaurangen ersatte K för jackan. K, som förvarande sina bostadsnycklar och ID-kort i jackan yrkade därutöver ersättning med 1 000 kr för låsbyte, 200 kr för ett nytt ID-kort samt 200 kr för arbete och tidsspillan.

Restaurangen bestred yrkandet.

Nämnden gjorde följande bedömning.

Det framgår av utredningen att K hängt in sin jacka och väska i en bevakad garderob. I jackfickan förvarade hon sina nycklar till bostaden och sitt ID-kort. Det fanns ett anslag i bakre delen av garderoben, med liten text, att restaurangen inte svarade för värdesaker. Till följd av ett misstag från garderobens sida har den lämnat ut hennes jacka till en annan person varvid hennes nycklar och ID-kort försvunnit.

Det får anses vara allmänt känt att något ansvar för förvaring av värdeföremål inte kan förväntas i allmänna garderober, om något sådant inte särskilt har avtalats. Frågan gäller således om nycklar och ID-kort skall anses vara sådana värdeföremål. Med hänsyn till de stora kostnader som förlust av nycklar och ID-kort kan medföra finner nämnden att även nycklar och ID-kort skall anses vara av ett sådant värde att garderobsinnehavaren inte kan förvänta ta ansvar för dessa. Nämnden finner därmed att K inte är berättigad till ersättning för byte av lås och ID-kort.