ARN 2001-6029

Försenat bagage vid flygning till resmålet. Resenärerna bedömdes ha rätt till dels prisavdrag och dels skadestånd för nödvändiga inköp. (9, 16 och 18 §§ paketreselagen, 19, 20 och 22 §§ luftfartslagen i dess äldre lydelse)

Försenat bagage vid flygning till resmålet. Resenärerna bedömdes ha rätt till dels prisavdrag och dels skadestånd för nödvändiga inköp. ( 9 , 16 och 18 §§ paketreselagen , 19 , 20 och 22 §§ luftfartslagen i dess äldre lydelse) Avgörande 2002-03-21; 2001-6029

De två resenärerna bokade en paketresa till Grekland. En väska försenades vid flygningen till resmålet. Väskan kom fram två dagar senare. Resenärerna yrkade prisavdrag med hela resans pris, 6 896 kr, på grund av olägenheter och att de inte fick tillräcklig hjälp av reseledaren på plats. Resenärerna yrkade även skadestånd med 6 000 grekiska drachmer för inköp av badkläder.

Researrangören bestred yrkandet. Reseledningen gjorde allt för att finna det försvunna bagaget så snabbt som möjligt. Kompensation med 500 kr har utbetalats i enlighet med praxis.

Nämnden gjorde följande bedömning.

Yrkandet om prisavdrag Nämnden konstaterar att arrangören av paketresan har ett helhetsansvar för arrangemanget. Enligt 9 § första stycket paketreselagen gäller ansvaret även för prestationer som skall fullgöras av någon annan än arrangören, t.ex. ett flygbolag. Av 16 § samma lag framgår att resenärer vid fel i de avtalade tjänsterna har rätt till prisavdrag och skadestånd, om felet inte beror på resenären. Nämnden vill i detta sammanhang framhålla att prisavdrag, i motsats till skadestånd, utgår "strikt", dvs. oavsett om det beror på arrangören eller inte att prestationen har blivit felaktig.

Nämnden konstaterar att bagageförseningen utgör ett fel i de avtalade tjänsterna. Då utbytet av resan, till följd av detta, inte har varit sådant som resenärerna har haft anledning att anta, är de berättigade till ett prisavdrag. Nämnden anser vidare att det förelegat brister i service och bemötande från reseledaren på plats. Vid en samlad bedömning av omständigheterna i ärendet finner nämnden att resenärerna, utöver vad de redan erhållit från arrangören, är berättigade till prisavdrag med 500 kr. Grund för ytterligare prisavdrag föreligger inte.

Yrkandet om utlägg för köp av badkläder Enligt 18 § paketreselagen skall denna typ av skada ersättas enligt luftfartslagen och inte enligt paketreselagen. Arrangören är dock alltid skyldig att ersätta resenären för vad denne har rätt att fordra enligt luftfartslagen. Ärendet avser en resa mellan Grekland och Sverige. Luftfartslagen skall tillämpas i dess äldre lydelse. Enligt 19 § luftfartslagen svarar flygbolag för skador till följd av dröjsmål. Enligt 20 § samma lag ansvarar flygbolaget dock inte för uppkomna skador om bolaget visar att det, dess anställda och de som flygbolaget har anlitat har vidtagit alla nödvändiga åtgärder för att undvika skadorna eller att det har varit omöjligt för dem att vidta åtgärderna. Flygbolagets skadeståndsansvar är dock, enligt 22 § nämnda lag, begränsat till 17 s.k. särskilda dragningsrätter per kg inskrivet resgods. En särskild dragningsrätt motsvarar för närvarande ca 13 kr. Enligt obestridd uppgift från resenärerna vägde den aktuella väskan ca 15 kg.

Nämnden anser att utlägget för köp av badkläder varit nödvändigt, och att det är att se som en ersättningsgill skada till direkt följd av väskans försening. Nämnden finner inte i ärendet visat att omständigheterna varit sådana att flygbolaget inte är ersättningsskyldigt. Det yrkade beloppet på 6 000 grekiska drachmer är enligt nämndens mening skäligt, och det understiger

den begränsning av skadeståndsansvaret som finns. Av detta följer att resenärerna är berättigade till ersättning för utlägget av arrangören.

Sammanfattningsvis finner således nämnden att arrangören skall utge prisavdrag med ytterligare 500 kr samt skadestånd med motvärdet i svenska kronor av 6 000 grekiska drachmer.