ARN 2001-6745

Tågresenärer som inte fått sina bokade biljetter innan avresan har köpt nya biljetter på tåget. Fråga om resenärerna har rätt till ersättning för biljetterna.

Tågresenärer som inte fått sina bokade biljetter innan avresan har köpt nya biljetter på tåget. Fråga om resenärerna har rätt till ersättning för biljetterna. Avgörande 2002-04-11; 2001-6745

Resenärerna skulle den 11 juli 2001 kl. 21.10 åka tåg med T-bolaget från Umeå till Falun via Gävle. Biljetterna anlände emellertid inte och resenärerna lyckades inte kontakta Tbolaget per telefon. En anställd hos T-bolaget uppmanade dem att stiga på tåget ändå, men trots att de hade bokningsnummer tvingades de köpa nya biljetter på tåget. Efter resan slängde de kvittot för biljetterna men de hade kvar biljetten till anslutningsbussen från Gävle. När de återvände från resan hade de ursprungliga biljetterna och en räkning anlänt. Enligt resenärerna var det först då som de fick del av T-bolagets resevillkor om avbokning av outnyttjade biljetter. Resenärerna betalade biljetterna, men under protest.

Resenärerna yrkade återbetalning med totalt 852 kr varav, 620 kr för tågbiljett, 7 kr för räntekostnad, 150 kr för inkassokostnad och 75 kr för övriga kostnader.

T-bolaget bestred yrkandet i dess helhet och åberopade att resenären ansvarar för bokningen när bokningsnummer erhållits. Resenären bör, vid uteblivna biljetter, i god tid kontakta T-bolaget så resan kan ordnas. Alla T-bolagets biljetter är enligt gällande avbokningsregler av- och ombokningsbara fram till tågets avgång. Därefter räknas biljetten som förbrukad och kan inte återköpas. Resenärerna har i ärendet inte heller kunnat uppvisa något kvitto för den biljett de påstår att de köpt ombord på tåget. Det går inte att åka med T-bolaget utan att visa upp giltig biljett. Finns inte sådan måste betalning erläggas direkt till tågpersonalen.

Nämnden gjorde följande bedömning.

Av utredningen i ärendet framgår att resenärerna bokade sina tågbiljetter hos T-bolaget den 6 juli 2001 för att den 11 juli 2001 kl. 21.10 åka från Umeå till Falun via Gävle, att de inte erhöll biljetterna före avfärden, att de dock åkte tåget från Umeå och att de på tåget med utnyttjande av sitt bokningsnummer fick sina reserverade platser, att de på tåget var tvungna att betala för nya biljetter och att de erhöll de ursprungligen bokade biljetterna först sedan de hade återkommit till Umeå.

T-bolaget har som grund för sitt bestridande bl.a. anfört att de ursprungliga biljetterna enligt gällande avbokningsregler inte kan återköpas efter tågets avgång samt att resenärerna inte kunnat uppvisa något kvitto på de biljetter de påstår sig ha köpt ombord på tåget.

I har oemotsagd uppgivit att hon inte fått någon information om bolagets avbokningsregler i samband med bokningen eller annars före tågets avgång. Eftersom hon således inte fått någon information om reglerna kan de inte anses utgöra avtalsinnehåll mellan parterna och kan därför inte göras gällande mot henne.

Fråga återstår då om den omständigheten att hon inte kunnat uppvisa kvitto på de nya biljetterna skall utgöra hinder för henne att få tillbaka vad hon erlagt för de ursprungligen beställda biljetterna. Bolaget har i och för sig inte ifrågasatt I:s uppgift att hon och hennes medpassagerare verkligen har företagit resan den 11 juli 2001 och att hon erlagt betalning för denna. I har i denna del åberopat en vittnesförsäkran av E enligt vilken han uppger att han följt med resenärerna till tågstationen i Umeå, att han hört T-bolagets personal säga till

dem att kliva på tåget trots att de inte fått biljetterna eftersom de hade bokningsnummer, att han sett dem kliva på tåget och att han sedan vinkat av dem. Hon har också åberopat kopia på en bussbiljett Gävle – Falun avseende den 12 juli 2001 kl. 06.01.

Nämnden finner härigenom visat att I med medresenärer har företagit resan. Av bolagets egna uppgifter framgår vidare att det inte går att åka med företagets tåg utan giltig biljett. Det finns därför ingen anledning att ifrågasätta I:s uppgift att hon löst nya biljetter på tåget. Hon bör därför skäligen vara berättigad till återbetalning av vad hon har betalat för de ursprungligen bokade biljetterna, totalt 852 kr. Hennes yrkande skall således bifallas.