ARN 2001-7127

Den treåriga preskriptionsfristen vid ansvarsförsäkring börjar löpa då anspråk på skadestånd framställts till försäkringstagaren (39 § konsumentförsäkringslagen).

Den treåriga preskriptionsfristen vid ansvarsförsäkring börjar löpa då anspråk på skadestånd framställts till försäkringstagaren ( 39 § konsumentförsäkringslagen ). Avgörande 2002-06-27; 2001-7127

Försäkringstagare L:s hund tillfogade M en reva i överläppen. M anmäldes saken till sitt försäkringsbolag. Händelsen ägde rum i februari 1994. I december 1999 framställde M krav på ersättning från L:s ansvarsförsäkring. I januari 2000 anmäldes skadan till L:s försäkringsbolag som med hänvisning till skadedatum, tidpunkt för skadeanmälan och övriga uppgifter i ärendet gjorde gällande att rätten till försäkringsersättning var preskriberad.

L yrkade att preskriptionstiden skulle räknas från den tidpunkt då skadeståndsanspråk riktades mot honom.

Försäkringsbolaget bestred yrkandet.

Nämnden gjorde följande bedömning.

I detta fall är det fråga om en ansvarsförsäkring, som skall täcka den skadeståndsskyldighet som kan uppkomma för försäkringstagaren. Preskriptionstiden är enligt 39 § konsumentförsäkringslagen (1980:38) tre år från det att den ersättningsberättigade fick kännedom om att en fordran kunde göras gällande och, som längst, tio år från det att fordran tidigast hade kunnat göras gällande.

I detta fall har ett anspråk på skadestånd framställts år 1999, och det är då treårsfristen enligt nämndens mening bör anses börja löpa. Krav på försäkringsersättning har framställts inom den fristen, och fordran är därför inte preskriberad.

Bolaget bör mot den bakgrunden rekommenderas att frånfalla sin invändning om preskription och påbörja skaderegleringen med tillämpning av villkoren i övrigt.