ARN 2001-8055

Vid tvist om rätt till försäkringsersättning för lösöre som förstörts vid brand har avtalsvillkoren tolkats till konsumentens förmån

Vid tvist om rätt till försäkringsersättning för lösöre som förstörts vid brand har avtalsvillkoren tolkats till konsumentens förmån Avgörande 2002-06-27; 2001-8055

Vid en brand i ett garage och förråd (sovrum, arbetsrum) tillhörande makarna R förstördes det lösöre som förvarades där. Makarna R yrkade ersättning med ca 100 000 kr för det förstörda lösöret.

Försäkringsbolaget A bestred yrkandet under åberopande av att det enligt försäkringsvillkoren framgick att ersättning för personligt lösöre som förvaras på annan plats än ibostaden gäller en begränsning till högst ett basbelopp.

Makarna R hävdade att garaget och förrådet är en del av villabyggnaden (kedjehuset), inte fristående och skall betraktas som bostad samt att villkoren var luddigt skrivna.

Nämnden gjorde följande bedömning.

På alla ritningar står det i detta fall villabyggnad, inkluderande garage och förråd.

Av försäkringsvillkoren, punkt A.4.2, framgår att för personligt lösöre på annan plats än bostaden gäller begränsning till högst 1 Bb (basbelopp). Vidare framgår av villkoren, punkt B.1.1 Stöld i bostad, att garage, vind och källare i villabyggnad räknas till bostad. Detsamma gäller när fristående garage och liknande sammanbyggts med invändig dörrförbindelse till villan. Såvitt nämnden känner till avviker dessa villkor från de på marknaden gängse villkoren och från vad en konsument har anledning att räkna med. Enligt nämndens mening föreligger även en oklarhet i villkoren. Denna oklarhet bör drabba den som har formulerat villkoren, dvs. försäkringsgivaren.

Allianz Nordeuropa Försäkring bör följaktligen rekommenderas att reglera skadan i enlighet med denna bedömning och med tillämpning av villkoren i övrigt.