ARN 2002-3215

Köpare har inte ansetts berättigad till ersättning av säljaren för skada på förhyrd egendom orsakad av fel på den köpta varan

Köpare har inte ansetts berättigad till ersättning av säljaren för skada på förhyrd egendom orsakad av fel på den köpta varan Avgörande 2002-11-18; 2002-3215

A köpte en barnvagn i februari 2001. Under sommaren samma år upptäckte hon att vagnens däck hade missfärgat hallgolvet i hennes hyreslägenhet. A yrkade ersättning för kostnaden för nytt hallgolv.

Säljaren bestred yrkandet under åberopande av bl.a. att A informerats vid köpet om risken för missfärgning.

Nämnden gjorde följande bedömning.

De missfärgningar som uppstått på golvet beror på s.k. migrering/ mjukgörarvandring. Fenomenet kan uppstå när föremål av plast eller gummi kommer i inte alltför kortvarig kontakt med annat plast- eller gummimaterial. Migrering får anses vara ett allmänt bekant fenomen inom plast- och gummibranchen, men däremot inte särskilt känt bland vanliga konsumenter. Det kan därför krävas att den som säljer eller marknadsför sådana produkter lämnar tydlig information om risken för migrering till konsumenterna.

B har inte – mot A:s bestridande – förmått styrka att hon erhöll information om fenomenet vid köpet. Vagnen är därmed att anse som felaktig i konsumentköplagens mening.

30 § konsumentköplagen (1990:932, KKL) anger att köparen under vissa förutsättningar har rätt till ersättning för den skada som han lider genom att varan är felaktig. Enligt 31 § KKL omfattar säljarens skadeståndsskyldighet enligt 30 § även skada som på grund av fel på den sålda varan uppkommer på annan egendom som tillhör köparen eller någon medlem i hans hushåll och är avsedd huvudsakligen för enskilt ändamål. I princip är alltså A berättigad till ersättning för den skada hon lidit på grund av det aktuella felet. Emellertid är säljarens skadeståndsskyldighet enligt 31 § begränsad till att omfatta skada på egendom som tillhör köparen eller någon medlem i hans hushåll. Skada på annans egendom, som köparen innehar som lån eller hyr, omfattas inte av bestämmelsen. Av utredningen i ärendet framgår att A hyr den lägenhet där det skadade golvet finns. Nämnden är därmed förhindrad att rekommendera B att ersätta henne för det skadade golvet. A yrkande skall således avslås.