ARN 2003-7256

Köp av sparkcykel, s.k. kick-bike, med motor. Köparen har ansetts ha rätt att häva köpet eftersom sparkcykeln hade sådana begränsningar i sitt användningsområde som köparen inte hade blivit upplyst om före köpet.

Köp av sparkcykel, s.k. kick-bike, med motor. Köparen har ansetts ha rätt att häva köpet eftersom sparkcykeln hade sådana begränsningar i sitt användningsområde som köparen inte hade blivit upplyst om före köpet. Avgörande 2004-02-19; 2003-7256

Den 21 maj 2003 besökte S bilaffären tillsammans med sin 11-årige son. Hon frågade vilken åldersgräns som gällde beträffande sparkcyklar med motor. Försäljaren uppgav endast att sparkcykeln är som en cykel. Hon köpte därför sparkcykeln för 2 700 kr till sin son. Först när polisen tog sonen fick hon reda på vika regler som gäller beträffande sparkcyklar med motor, nämligen att de klassas som motordrivna fordon (troligtvis hänförliga till fordonsslaget moped) och att de inte får framföras på allmänna platser eller på väg, körbana, cykelbana eller gångbana. Hon yrkade därför hävning av köpet.

Bilaffären bestred yrkandet och åberopade därvid att säljaren hade upplyst S om att sparkcykeln är en leksak som man endast kan ha hemma på gården eller dylikt och att man inte kan skicka ut ett barn i trafiken med en sådan sparkcykel.

Nämnden gjorde följande bedömning.

Enligt 16 § tredje stycket 2 konsumentköplagen (1990:932) gäller att en vara skall anses felaktig om säljaren före köpet har underlåtit att upplysa köparen om ett sådant förhållande rörande varans egenskaper eller användning som han kände till eller bort ha känt till och som köparen med fog kunde räkna att bli upplyst om, under förutsättning att underlåtenheten kan antas ha inverkat på köpet.

Nämnden konstaterar att parterna har lämnat motstridiga uppgifter om vilken information som gavs vid köpetillfället. Nämnden finner det dock inte övervägande sannolikt att säljaren upplyste S om att sparkcykeln hade sådana begränsningar i sitt användningsområde som senare visade sig vara fallet. Det framgår inte av utredningen huruvida säljaren kände till sparkcykelns begränsade användningsområde men det är ett förhållande som han bort ha känt till. Nämnden finner det vidare övervägande sannolikt att S inte skulle ha köpt sparkcykeln med full insikt om dess begränsade användningsområde. Sparkcykeln är därigenom att anse som behäftad med fel i köprättslig mening. Felet är av väsentlig betydelse. S har därför rätt att häva köpet.