ARN 2004-1318

Regeln i 20 a § konsumentköplagen utesluter inte köparens rätt att reklamera en vara upp till två år efter köpet eller att åberopa eventuell garanti.

Regeln i 20 a § konsumentköplagen utesluter inte köparens rätt att reklamera en vara upp till två år efter köpet eller att åberopa eventuell garanti. Avgörande 2004-05-26; 2004-1318

W köpte en barnvagn i november 2002. Han fick 24 månaders garanti. I augusti, när han skulle byta från liggvagn till sittvagn, upptäckte han att barnvagnens klädsel hade förändrats från svart/grå till lila/rosa.

Säljaren E bestred yrkandet på de grunderna att W borde ha upptäckt felet tidigare och att garantitiden på sex månader hade gått ut.

Nämnden gjorde följande bedömning.

I ärendet skall konsumentköplagen (1990:932) tillämpas. Enligt 21 § konsumentköplagen gäller bl.a. följande. Om säljaren genom en garanti eller liknande utfästelse har åtagit sig att under viss tid svara för varan, skall fel anses föreligga om varan under den angivna tiden försämras i det avseende som utfästelsen omfattar. Detta gäller dock inte om det görs sannolikt att försämringen beror på en olyckshändelse eller därmed jämförlig händelse eller på vanvård, onormalt brukande eller något liknande förhållande på köparens sida.

I de fall garanti inte har lämnats, eller när tiden för lämnad garanti har gått ut, krävs enligt 20 § konsumentköplagen att felet har varit ursprungligt för att säljaren skall bli ansvarig. Säljaren svarar för fel som fanns vid köpet även om felet visar sig först senare.

Av 23 § konsumentköplagen framgår att säljarens ansvar föreligger under en tid av två år från köpet. Enligt 20 a § samma lag gäller från och med den 1 juli 2002 att ett fel som visar sig inom sex månader efter det att varan avlämnades skall anses ha funnits vid avlämnandet om inte annat visas eller detta är oförenligt med varans eller felets art. I detta sammanhang vill nämnden erinra om att denna bestämmelse inte utesluter köparens rätt att reklamera en vara upp till två år efter köpet eller att åberopa eventuell garanti.

Nämnden har granskat delar av barnvagnens klädsel och fotografier av barnvagnen och tagit del av övrig utredning i ärendet. Av utredningen i ärendet framgår att W har köpt barnvagnen den 21 november 2002 och att 24 månaders garanti har lämnats vid köpet. Vidare framgår att W klagade i oktober 2003, dvs. inom garantitiden. Det är således säljaren E som har att göra sannolikt att felet beror på en olyckshändelse eller därmed jämförlig händelse eller på vanvård, onormalt brukande eller något liknande förhållande på köparens sida. Någon sådan utredning har dock inte ingivits. Nämnden kan konstatera att barnvagnens tyg har blekts och förändrat färg i betydande omfattning. Barnvagnen är således att anse som felaktig i köprättslig mening. Felet är sådant att W har rätt att få klädseln utbytt mot en motsvarande, ny felfri klädsel.