ARN 2004-1688

Fråga om beräkningen av ångerfristen vid s.k. hemförsäljning (15 § distansavtalslagen)

Fråga om beräkningen av ångerfristen vid s.k. hemförsäljning ( 15 § distansavtalslagen ) Avgörande 2004-06-04; 2004-1688

S köpte en dammsugare vid hemförsäljning den 18 december. Den 3 januari kontaktade S en representant för säljaren per telefon och meddelade att han hade ångrat köpet. Dagen därpå faxade han ångerblanketten till företaget.

Säljaren B bestred yrkandet på den grunden att köparen hade ångrat sig för sent.

Nämnden gjorde följande bedömning.

Nämnden konstaterar inledningsvis att tillämplig lag på det aktuella köpet är lagen (2000:274) om konsumentskydd vid distansavtal och hemförsäljningsavtal (distansavtalslagen).

Enligt 13 § nämnda lag har konsumenten rätt att frånträda ett hemförsäljningsavtal genom att till näringsidkaren lämna eller sända meddelande om detta inom 14 dagar (ångerfrist) från det att konsumenten tar emot varan. För det fall att ångerfristen inte rymmer sju arbetsdagar, har konsumenten ändock sju arbetsdagar på sig att ångra avtalet. Med arbetsdagar avses alla årets dagar förutom lördagar, söndagar, allmänna helgdagar, midsommarafton, julafton och nyårsafton. Konsumentens meddelande till näringsidkaren behöver inte vara skriftligt. Ett muntligt meddelande är tillräckligt under förutsättning att det klart framgår att konsumenten inte vill stå fast vid avtalet (prop. 1999/2000:89 s.89).

Enligt 15 § distansavtalslagen börjar ångerfristen löpa tidigast den dag de handlingar som anges i 11 §, bl.a. skriftlig information om ångerrätten, kommer konsumenten tillhanda. I ärendet är oklart när S fick denna information. Däremot får det anses utrett att S den 3 januari muntligen meddelat företrädare för bolaget att han ångrat köpet och att ångerblanketten faxats till bolaget den 4 januari.

Nämnden kan därvid konstatera att även om ångerfristen skulle räknas från den 18 december, då avtalet om köp vid hemförsäljning är daterat, löper den ut först den 5 januari, eftersom varken lördagar, söndagar, helgdagar, julafton eller nyårsafton skall räknas. Såväl S muntliga meddelande om att han ångrat köpet den 3 januari som faxet den 4 januari har således inneburit att ångerrätten utövats inom rätt tid.

S är därför berättigade att frånträda avtalet. Därvid gäller att han skall hålla dammsugaren tillgänglig för säljaren för avhämtning och att säljaren snarast skall betala tillbaka vad han har betalat för dammsugaren.