ARN 2004-2315

En bil som lämnats till ett bolag för försäljning har stulits i samband med provkörning. Bolaget har ansetts skyldigt att ersätta bilägaren.

En bil som lämnats till ett bolag för försäljning har stulits i samband med provkörning. Bolaget har ansetts skyldigt att ersätta bilägaren. Avgörande 2004-09-30; 2004-2315

A lämnade sin bil för försäljning till ett bolag. Bilen skulle säljas för 80 000 kr. Efter fjorton dagar fick hon ett telefonsamtal från bolaget som meddelade att bilen hade blivit stulen. Bolagets säljare hade lämnat en presumtiv köpare ensam i bilen med nycklarna kvar i bilen och när säljaren kom tillbaka till bilen var den borta, stulen. När hon klagade hos bolaget löste bolaget ett lån på 30 000 kr men ville inte ersätta henne för mer då bolaget ansåg att bilen var stulen. A yrkade skadestånd med 50 000 kr.

Bolaget bestred yrkandet med motiveringen att det är fråga om en ren stöld av bilen och därför är ett försäkringsfall.

Nämnden gjorde följande bedömning.

Av utredningen framgår att bolaget har åtagit sig uppdraget att för A:s räkning sälja bilen. Det framgår att bilen stulits i samband med en provkörning. Säljaren har i samband härmed, då han gått för att hämta s.k. tillfälliga skyltar, lämnat en presumtiv köparen ensam i bilen. Nycklarna har också lämnats kvar i bilen.

En näringsidkare är skyldig att vårda gods som lämnats till försäljning. Nämnden anser att bolaget varit försumligt när bilen lämnats med nycklarna i på det sätt som skedde. A:s yrkande skall därför bifallas.

Huruvida skadan slutligen kan komma att täckas av någon försäkring saknar betydelse för den prövning som nämnden nu har haft att göra.